Шмит прецизирао новчане казне

27.07.2022. 20:07
1
ИЗВОР: srna.rs

Измјене и допуне Изборног закона БиХ које је данас наметнуо Кристијан Шмит, кога Република Српска не признаје за високог представника у БиХ, подразумијевају повећање казне за политичке субјекте до 30.000 КМ, а за ангажоване у изборној администарцији до 1.000 КМ.

Шмит је техничким измјенама Изборног закона БиХ повећао износ казне за ангажоване у изборној администрацији, па ће се за повреду Изборног закона, умјесто од 200 до 1.000 КМ, плаћати од 600 до 3.000 КМ, док ће политички субјекти, умјесто износима од 1.000 до 10.000, бити кажњавани од 3.000 до 30.000 КМ.

У одлуци, која је објављена на интернет страници ОХР-а, дефинисани су електронски и интернет медији, друштвене мреже, говор мржње, као и злоупотреба јавних средстава у изборне сврхе.

Шмит наводи да носилац извршне функције на било којем нивоу власти не смије злоупотребљавати јавна средства, што подразумијева укључивање државних службеника подређених кандидату у обављању послова током радног времена ради промоције кандидата или политичких субјеката, кориштење просторија које заузимају јавне институције и органи за активности предизборне кампање, уколико њихова употреба није загарантована другим кандидатима и политичким субјектима.

Злоупотребом јабних средстава сматраће се и употреба средстава за комуникационе и информационе услуге, канцеларијске опреме јавних институција и органа за изборну кампању, као и кориштење превозног средства у власништву државне, ентитетске, градске, кантоналне или општинске власти и организације без накнаде или уз снижене накнаде за активности кампање.

У одлуци је наведено да се допуњава начин именовања чланова општинских изборних комисија.

Наводи се да је, приликом одлучивања по службеној дужности или приликом одлучивања по жалбама и приговорима, Централна изборна комисија БиХ /ЦИК/ овлаштена да наложи изборној комисији, Центру за регистрацију бирача, центрима за бројање или бирачком одбору да предузме мјере за отклањање идентификоване неправилности, али је овлаштена и да изриче казне до 30.000 КМ, брише имена кандидата, децертификација политичке странке, коалиције, листе независних кандидата или независног кандидата.

Забрањује се и лажно представљање у име било које политичке странке, коалиције, листе независних кандидата или независног кандидата, као и злоупотреба законског права да учествује у раду бирачког одбора у име једне политичке странке, наводи се у измјенама Изборног закона.

Овај закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања на службеној интернет страници ОХР-а или првог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику БиХ", који год од тих дана наступи раније, наводи се у одлуци.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Mirce 27.07.2022. 20:14
    Opet nama Srbima šipak. P.S. glasam na izborima i ovim i sledecim za naseg Vozda iz Laktasa da bar nervira ponasanjem ove islamizirane Srbe i ove strance iako, mozda, i nece puno stvari ostvarit osim bogacenja njega samog i njemu dragih ljudi, ali nece ni opozicija koja samo ceka da se dofati fotelje da ima pristup fondocima i direltorskim pozicijama i lotovima da se i oni bogate.
Повезане вијести
Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције Додик дао рок од седам дана да се поништи Шмитов закон и најавио реакције
Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ! Шмит наметнуо техничке измјене Изборног закона БиХ!
Судски процес Додику и Лукићу почиње 16. октобра Судски процес Додику и Лукићу почиње 16. октобра
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 34m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 7m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    22h 48m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    9h 48m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 38m
    0