Смоква штити од стреса и снижава холестерол

21.08.2019. 21:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Смоква спада у најздравије намирнице, даје енергију, снижава холестерол и штити од стреса.

Свјежа смоква је богата витаминима Б- комплекса, А, Ц, Е и К, минералима гвожђем, калијумом, бакром, селеном, цинком, калцијумом и магнезијумом, као и каротеном, лутеином и танинима, који јачају имунолошки систем нашег организма.

Богата је пектином и није превише калорична (у 100 грама свјежих смокава има 74 калорија). Смоква садржи 80 одсто воде и око 60 одсто природног шећера.

Сува смоква је такође веома драгоцјена јер садржи антиоксидансе, витамине и минерале. Сува смоква има много више магнезијума и калцијума од свјеже, побољшава концентрацију, јача кости, помаже у борби против депресије и стреса и даје снагу. У 100 грама има око 250 калорија, пише Женска страна.

Снижава холестерол

Смоква ефикасно снижава холестерол у крви. Зреле смокве садрже биљне стероле који се везују за молекуле холестерола у цријевима и ометају његову апсорпцију. Мање га је у крви када не долази до апсорпције.

Штити од малигних болести

Антиоксиданси и друге материје у смоквама се боре против слободних радикала који узрокују карцином. Једите их често јер штите од карцинома простате, дебелог цријева, плућа, коже и од карцинома дојке у периоду менопаузе. Препоручују се и у превенцији карцинома коже.

Чува кости

Због високог садржаја магнезијума и калцијума, суве смокве јачају имунитет, чувају нервни систем и кости. Представљају прави избор за труднице и жене у постменопаузи. Поспјешују менталне способности, успоравају старење, ублажавају симптоме ПМС-а, обезбеђују енергију и штите од утицаја стреса.

Штити од кардиоваскуларних обољења

Осим што поспјеше рад имунолошког система, смоква штити организам од настанка кардиоваскуларних обољења. Пошто је изузетно богата калијумом, смоква се препоручује и за снижавање повишеног крвног притиска.

Обезбјеђује добар сан

Уколико имате несаницу, смоква ће вам помоћи да је излијечите. Наиме, она садржи амино-киселину триптофан који је заслужан за лијеп сан. Такође, помаже и код лоше циркулације.

Љепши изглед коже

Благодети смокве одразиће се и на љепши изглед ваше коже лица. Уколико једете смокве, имаћете мање бора. Можете да испасирате неколико плодова и да користите као средство за чишћење коже и за лијечење акни. У народу се смоква употребљава и за лијечење зубобоље, отока, гљивица, чирева и жуљева. Смоква и њен млијјечни сок имају антисептично и дезинфекционо дејство.

Подстиче пробаву

Смоква се користи против надутости и грчева у стомаку. Комбинација плодова смокве и листова биљке сене подстиче рад цријева, а најбоље је да се припрема у сразмери грам сене на 100 грама смокви. Савјетује се да се свакодневно узима комад смјесе величине кликера. За разлику од синтетичких пургатива, који не отклањају узрочнике затвора, ова комбинација поспјешује пробаву узроковану неадекватном исхраном.

Добра је и за дијету

Смоква има низак садржај масноћа и обилује биљним влакнима који дају дужи осјећај ситости па се савјетује онима који желе да смршају. Уколико више волите суве смокве, пазите на количину коју уносите јер су калоричне.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Финансијски стрес је најјачи Финансијски стрес је најјачи
Биљке које умирују дух и тијело Биљке које умирују дух и тијело
Три брза и лака начина да смањите стрес Три брза и лака начина да смањите стрес
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    8h 17m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    20h 17m
    7
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    21h 51m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    5h 46m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    5h 4m
    0