Smokva štiti od stresa i snižava holesterol

21.08.2019. 21:08
0

Smokva spada u najzdravije namirnice, daje energiju, snižava holesterol i štiti od stresa.

Svježa smokva je bogata vitaminima B- kompleksa, A, C, E i K, mineralima gvožđem, kalijumom, bakrom, selenom, cinkom, kalcijumom i magnezijumom, kao i karotenom, luteinom i taninima, koji jačaju imunološki sistem našeg organizma.

Bogata je pektinom i nije previše kalorična (u 100 grama svježih smokava ima 74 kalorija). Smokva sadrži 80 odsto vode i oko 60 odsto prirodnog šećera.

Suva smokva je takođe veoma dragocjena jer sadrži antioksidanse, vitamine i minerale. Suva smokva ima mnogo više magnezijuma i kalcijuma od svježe, poboljšava koncentraciju, jača kosti, pomaže u borbi protiv depresije i stresa i daje snagu. U 100 grama ima oko 250 kalorija, piše Ženska strana.

Snižava holesterol

Smokva efikasno snižava holesterol u krvi. Zrele smokve sadrže biljne sterole koji se vezuju za molekule holesterola u crijevima i ometaju njegovu apsorpciju. Manje ga je u krvi kada ne dolazi do apsorpcije.

Štiti od malignih bolesti

Antioksidansi i druge materije u smokvama se bore protiv slobodnih radikala koji uzrokuju karcinom. Jedite ih često jer štite od karcinoma prostate, debelog crijeva, pluća, kože i od karcinoma dojke u periodu menopauze. Preporučuju se i u prevenciji karcinoma kože.

Čuva kosti

Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalcijuma, suve smokve jačaju imunitet, čuvaju nervni sistem i kosti. Predstavljaju pravi izbor za trudnice i žene u postmenopauzi. Pospješuju mentalne sposobnosti, usporavaju starenje, ublažavaju simptome PMS-a, obezbeđuju energiju i štite od uticaja stresa.

Štiti od kardiovaskularnih oboljenja

Osim što pospješe rad imunološkog sistema, smokva štiti organizam od nastanka kardiovaskularnih oboljenja. Pošto je izuzetno bogata kalijumom, smokva se preporučuje i za snižavanje povišenog krvnog pritiska.

Obezbjeđuje dobar san

Ukoliko imate nesanicu, smokva će vam pomoći da je izliječite. Naime, ona sadrži amino-kiselinu triptofan koji je zaslužan za lijep san. Takođe, pomaže i kod loše cirkulacije.

Ljepši izgled kože

Blagodeti smokve odraziće se i na ljepši izgled vaše kože lica. Ukoliko jedete smokve, imaćete manje bora. Možete da ispasirate nekoliko plodova i da koristite kao sredstvo za čišćenje kože i za liječenje akni. U narodu se smokva upotrebljava i za liječenje zubobolje, otoka, gljivica, čireva i žuljeva. Smokva i njen mlijječni sok imaju antiseptično i dezinfekciono dejstvo.

Podstiče probavu

Smokva se koristi protiv nadutosti i grčeva u stomaku. Kombinacija plodova smokve i listova biljke sene podstiče rad crijeva, a najbolje je da se priprema u srazmeri gram sene na 100 grama smokvi. Savjetuje se da se svakodnevno uzima komad smjese veličine klikera. Za razliku od sintetičkih purgativa, koji ne otklanjaju uzročnike zatvora, ova kombinacija pospješuje probavu uzrokovanu neadekvatnom ishranom.

Dobra je i za dijetu

Smokva ima nizak sadržaj masnoća i obiluje biljnim vlaknima koji daju duži osjećaj sitosti pa se savjetuje onima koji žele da smršaju. Ukoliko više volite suve smokve, pazite na količinu koju unosite jer su kalorične.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Smokvin list najveći borac protiv dijabetesa
Građani Srpske spas od korone traže u vitaminu C
Vitamini koji vam mogu pomoći u jačanju imuniteta
Najčitanije
 • Zbog čega se pogrešno izvještava o virusu korona za Istočno Sarajevo?
  25.10.2020
  3
 • U Palama počela izgradnja jednog od najvećih parkova u Srpskoj
  24.10.2020
  2
 • Tri lica predata tužilaštvu zbog nanošenja teških povreda
  24.10.2020
  1
 • Kraće radno vrijeme ugostiteljskih objekata
  25.10.2020
  1
 • Istočno Sarajevo: Virusom korona zaraženo 82 osobe, jedna osoba preminula
  24.10.2020
  0