Смоквин лист највећи борац против дијабетеса

19.09.2020. 21:13
0
ИЗВОР: Nezavisne

Попут плодова смокве и њени листови љековито дјелују на наш организам.

Листови смокве обилују антиоксидантима и влакнима. Садрже витамине А, Б1 и Б2 те минерале калцијум, гвожђе, манган, фосфор, калијум и натријум. Због високог удјела шећера смокве се не препоручују дијабетичарима, међутим њен лист је здрав и користан управо за ову групу људи јер помаже у регулацији нивоа шећера у крви.

Стручњаци са здравственог портала "Medical Daily" наводе неке од добробити листова смокве:

Помажу код превенције дијабетеса - јер могу повећати осјетљивост на инсулин.

Смањује ниво триглицерида - конзумација листова такође тренутно смањује концентрацију триглицерида у крви и смањује ризик од срчаних болести и претилости.

Помаже код кардиоваскуларних проблема - чај од листова конзумиран на редовној бази може помоћи при превенцији срчаних проблема и смањити повишен притисак.

Иако се листови смокве могу конзумирати и сирови, не постоји много рецепата који их укључују. Већином листови служе као омот за разне врсте хране попут риже и поврћа, рецепата с гљивама или као замјена за тортиље.

Добробити листа смокве:

- регулише ниво шећера у крви

- помаже при мршављењу

- стабилизује крвни притисак

- снижава триглицериде

- јача кости

- помаже код кожних обољења

- помаже код анемије

- ублажава тегобе чира на желуцу

- унапређује здравље срца и крвних судова

- помаже код афти

Сушење листова

У касно прољеће, љето или јесен отргните са стабла здраве и читаве смоквине листове те их распоредите по површини на којој ћете их сушити.

Сушите их у сјенци, на тамном и прозрачном мјесту. Да су листови суви видјећете по томе што су смежурани и мрве се под прстима кад их стиснете. Како би се брже осушили, можете их прије сушења и мало исцјепкати. Кад се осуше, смрвите их па оставите у стаклену теглу с поклопцем.

У здравствене сврхе чај од смоквиног листа требало би пити око мјесец дана сваки дан, а затим паузирати неколико недјеља како би поновна конзумација имала једнако снажно љековито дејство.

Помоћ код дијабетеса

Двије кашичице осушених листова смокве прелијте шољом (200 мл) кључале воде. Покријте и оставите да одстоји 10-15 минута. Затим проциједите. Свако јутро попијте једну шољицу овог чаја уз доручак.

Помоћ код чира на желуцу и афти у усној шупљини

Сваки дан добро сажваћите по два млада смоквина листа па их прогутајте. Осим што ће помоћи код чира, освјежиће ваш дах и ублажити неугодне афте.

Помоћ код бронхитиса

Прокувајте три смоквина листа у води с мало смеђег шећера па попијте.

Осим код дијабетеса, чира, афти и бронхитиса, чај се препоручује пити и за боље здравље срца, снижавање крвног притиска те као помоћ у лијечењу карцинома и анемије.

Нуспојаве

Листови смокве сматрају се генерално сигурним за кориштење, но постоји неколико информација које би требало увијек имати на уму.

С обзиром на то да чај од листа смокве смањује шећер у крви и саму потребу за инсулином, пожељно је током кориштења чаја додатно мјерити ниво шећера у крви. На овај начин избјећи ћете ризик од хипогликемије и смањења шећера у крви. Чај од листа смокве попут многих других чајева не препоручује се трудницама или дојиљама.

Приправци од листова смокве не препоручују се за наношење на кожу лица и тијела јер могу узроковати фотоосјетљивост, односно повећану осјетљивост коже на сунчеве зраке.

Прије кориштења било којег биљног приправка у здравствене сврхе обавезно се савјетујте с доктором.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 13m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 27m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    9h 17m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 32m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    7h 15m
    0