Соларна олуја ће сутра погодити Земљу

17.08.2022. 20:56
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Сунце је опет немирно - наредна два дана неће бити пријатна за Земљу, јер се ка нашој планети крећу двије узастопне соларне олује.

Прва је дио серије експлозија које су се десиле на површини Сунца у понедељак, 15. августа. Наша звијезда је покренула низ соларних бакљи средње јачине, а истовремено је послала млаз соларног вјетра.

Како настају соларне олује

Очекивало се да ова соларна олуја, која је настала из сунчеве пјеге под називом АР3078, само "окрзне" Земљу, евентуално изазивајући Г2 соларну олују, али је само дан касније из исте регије еруптирала нова соларна бакља - најбржа и најјача у серији (класе М5).

Соларна олуја погађа земљу 18. августа

Научници предвиђају да ће Земља осјетити ефекте прве соларне олује у касним вечерњим часовима 17. августа, а да нас у јутарњим часовима (између 8 и 11 часова) 18. августа очекује догађај који називају "канибалски избачај короналне масе".

Другим ријечима, како објашњава SpaceWeather, други избачај короналне масе ће сустићи и "прогутати" први, стварајући мјешавину та два. Канибалски избачај короналне масе садржи заплетена магнетна поља и компримовану плазму, те може изазвати снажне геомагнетне олује.

SpaceWeather додаје да су НОАА прогностичари унапредили очекивану соларну олују са класе Г2 (средња) на Г3 (снажна), као одговор на моделе агенције НАСА који узимају у обзир вишеструке ударе избачене короналне масе 18. августа.

Поређења ради, највећа соларна олуја у забиљеженој историји, позната као Карингтонов догађај, која је спржила телеграфске жице и изазвала шумске пожаре, носила је Г5 класификацију.

Не очекује се да ће ова "канибалска соларна олуја" изазвати значајну штету на Земљи, али су могући прекиди радио веза, поремећаји у ГПС навигационим системима, као и видљиве ауроре.

Научници настављају да помно прате регију АР3078, која је еволуирала у огроман комплекс сунчевих пјега, а усљед појачаног интензитета соларних бакљи представља ризик по Земљу, те је могуће да ускоро видимо и ерупцију класификације X.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра ће поред Земље проћи "потенцијално опасан" астероид Сутра ће поред Земље проћи "потенцијално опасан" астероид
Американци лансирали 53 сателита у нису Земљину орбиту Американци лансирали 53 сателита у нису Земљину орбиту
Српска имовина у Илијашу отета и додијељена Исламској заједници (ВИДЕО) Српска имовина у Илијашу отета и додијељена Исламској заједници (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву
  6h 31m
  3
 • Младић убио комшију ашовом
  15h 0m
  0
 • Пут од Лапишнице до Хан Дервенте освијетљен
  16h 40m
  14
 • Четворо погинулих у саобраћајној несрећи код Мостара
  17h 38m
  0
 • Данас јавна трибина СДС-а у Касиндолу
  17h 24m
  0