Solarna oluja će sutra pogoditi Zemlju

17.08.2022. 20:56
0
IZVOR: nezavisne.com

Sunce je opet nemirno - naredna dva dana neće biti prijatna za Zemlju, jer se ka našoj planeti kreću dvije uzastopne solarne oluje.

Prva je dio serije eksplozija koje su se desile na površini Sunca u ponedeljak, 15. avgusta. Naša zvijezda je pokrenula niz solarnih baklji srednje jačine, a istovremeno je poslala mlaz solarnog vjetra.

Kako nastaju solarne oluje

Očekivalo se da ova solarna oluja, koja je nastala iz sunčeve pjege pod nazivom AR3078, samo "okrzne" Zemlju, eventualno izazivajući G2 solarnu oluju, ali je samo dan kasnije iz iste regije eruptirala nova solarna baklja - najbrža i najjača u seriji (klase M5).

Solarna oluja pogađa zemlju 18. avgusta

Naučnici predviđaju da će Zemlja osjetiti efekte prve solarne oluje u kasnim večernjim časovima 17. avgusta, a da nas u jutarnjim časovima (između 8 i 11 časova) 18. avgusta očekuje događaj koji nazivaju "kanibalski izbačaj koronalne mase".

Drugim riječima, kako objašnjava SpaceWeather, drugi izbačaj koronalne mase će sustići i "progutati" prvi, stvarajući mješavinu ta dva. Kanibalski izbačaj koronalne mase sadrži zapletena magnetna polja i komprimovanu plazmu, te može izazvati snažne geomagnetne oluje.

SpaceWeather dodaje da su NOAA prognostičari unapredili očekivanu solarnu oluju sa klase G2 (srednja) na G3 (snažna), kao odgovor na modele agencije NASA koji uzimaju u obzir višestruke udare izbačene koronalne mase 18. avgusta.

Poređenja radi, najveća solarna oluja u zabilježenoj istoriji, poznata kao Karingtonov događaj, koja je spržila telegrafske žice i izazvala šumske požare, nosila je G5 klasifikaciju.

Ne očekuje se da će ova "kanibalska solarna oluja" izazvati značajnu štetu na Zemlji, ali su mogući prekidi radio veza, poremećaji u GPS navigacionim sistemima, kao i vidljive aurore.

Naučnici nastavljaju da pomno prate regiju AR3078, koja je evoluirala u ogroman kompleks sunčevih pjega, a usljed pojačanog intenziteta solarnih baklji predstavlja rizik po Zemlju, te je moguće da uskoro vidimo i erupciju klasifikacije X.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra će pored Zemlje proći "potencijalno opasan" asteroid Sutra će pored Zemlje proći "potencijalno opasan" asteroid
Amerikanci lansirali 53 satelita u nisu Zemljinu orbitu Amerikanci lansirali 53 satelita u nisu Zemljinu orbitu
Srpska imovina u Ilijašu oteta i dodijeljena Islamskoj zajednici (VIDEO) Srpska imovina u Ilijašu oteta i dodijeljena Islamskoj zajednici (VIDEO)
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu
  5h 50m
  3
 • Mladić ubio komšiju ašovom
  14h 19m
  0
 • Put od Lapišnice do Han Dervente osvijetljen
  15h 59m
  14
 • Četvoro poginulih u saobraćajnoj nesreći kod Mostara
  16h 57m
  0
 • Danas javna tribina SDS-a u Kasindolu
  16h 43m
  0