Шпинат, блитва и кељ чувају здравље

12.08.2020. 14:12
0
ИЗВОР: Nezavisne

На списку здравих намирница влада поврће које обилује хранљивим састојцима, а у себи крије бројна љековита својства!

Због ниског садржаја масти и калорија, а високог садржаја витамина и минерала поврће има одлична антиоксидативна својства која наш организам штите од болести и јачају нам имунитет. Такође, због садржаја влакана апсорбују вишак воде и подстичу рад система за варење.

Најпопуларније и најчешће конзумирано зелено лиснато поврће није и најздравије. Стручњаци препоручују три најздравије врсте зеленог лиснатог поврћа, које свакако заслужују своје мјесто на тањиру.

Тамно лиснато поврће садржи бројне витамине, којих нема у воћу, а за њихов унос суплементима потребно је много таблетица!

Шпинат

 

Ово поврће је богат извор жељеза, калцијума и великог броја витамина. Једна од најважнијих карактеристика шпината је та што се ефикасно бори против рака простате, најефикасније од свих осталих врста зеленог лиснатог поврћа. Ако се шпинат конзумира куван, препоручује се да кување не траје дуже од једног минута, како би се задржала сва љековита својства ове биљке. Одличан је и сиров, у облику салате.

Блитва

 

Блитва је једна од најздравијих врста лиснатог поврћа, а већини људи је и укусна. Одличан је извор витамина А и Ц. Богата је жељезом и влакнима. Научници су доказали да блитва штити здравље срца, очију, систем за варење и смањује учесталост главобоља. Блитву треба кувати три до пет минута како не би изгубила своја љековита својства.

Кељ

 

Богат је витаминима А, Ц, К и Б6. Такође је одличан извор магнезијума и калцијума. Његова антиоксидативна својства смањују ниво слободних радикала у тијелу и смањују ризик од настанка разних болести, укључујући и неке врсте рака. Кељ ће снизити ниво лошег холестерола и смањити ризик од кардиоваскуларних болести и штитити здравље ваших очију.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    7h 10m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    21h 24m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    19h 31m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    18h 19m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    4h 46m
    0