Споменко Гостић заувијек на озренској стражи

26.08.2021. 20:28
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Требињски умјетник Жељко Алексић, чији камени краљ Драгутин већ пет година краси Теслић, исклесао је ново ремек-дјело, споменик најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу.

Споменик, који је Алексић радио око пола године испред породичне куће, полако и стрпљиво свакога дана, осим када је црквени празник или је због нечег другог био спријечен, транспортован је камионом из Требиња на Озрен, гдје је већ постављен код манастира Светог Николе, а његово освештање се очекује на Велику Госпојину.

Монументалности доприноси и висина споменика од преко три метра, гдје је висина постамента око једног метра и висина камена у који је уклесана цјелокупна дјечакова фигура износи два метра и 15 центиметара.

-Хтио сам исклесати споменик у природној величини па, иако је са сигурношћу нисам знао, водио сам се мишљу да је имао петнаестак година и сходно тој чињеници, као и телевизијском снимку из кога сам једино могао отприлике процијенити његову конституцију, одредио сам и неку његову природну висину- каже Алексић.

Из скромних биографских података, као и ТВ снимка, у дјечаковим је рукама исклесао и двије покидане узде јер је са два коња, која се такође назиру на споменику, дјечак  допремао храну војсци, али те узде, према замисли умјетника, представљају и покидано дјетињство. 

-И ову сам скулптуру, као и све претходне, радио од камена, јер је мени као Херцеговцу камен веома близак, ја га истински волим и док радим, веселим се сваком новом јутру,  када из једнодимензионалне скице полако стварам скулптуру и својим очима се увјеравам како из камене громаде 'вадим' тијело, предмет, било шта што радим- каже Алексић.

Додаје да му је нарочита част што је управо њему повјерен задатак да у камену овјековјечи овога дјечака, што је за њега представљало посебан изазов, јер је у камену морао представити његову дјечачку невиност, његово нагло одрастање и сву трагику његовог рано прекинутог живота.

Каже да му је ипак лакше све то представити у камену него ли да је сликар и да, умјесто чекића и длијета, на располагању има палету боја.

Алексић је, осим плоче са именом и презименом Споменка Гостића, исклесао и још двије плоче које ће у петак, уочи Велике Госпојине, накнадно бити постављене на камени постамент и то на једној стоји: "Немам оца, немам мајку", а на другој: "Не плашим се, страха има", што је аутор извукао из контекста његовог посљедњег телевизијског интервјуа.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Навршила се 31 година од погибије Споменка Гостића Навршила се 31 година од погибије Споменка Гостића
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    19h 17m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    20h 1m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    9h 37m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    13h 41m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    19h 45m
    3