Spomenko Gostić zauvijek na ozrenskoj straži

26.08.2021. 20:28
0
IZVOR: nezavisne.com

Trebinjski umjetnik Željko Aleksić, čiji kameni kralj Dragutin već pet godina krasi Teslić, isklesao je novo remek-djelo, spomenik najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću.

Spomenik, koji je Aleksić radio oko pola godine ispred porodične kuće, polako i strpljivo svakoga dana, osim kada je crkveni praznik ili je zbog nečeg drugog bio spriječen, transportovan je kamionom iz Trebinja na Ozren, gdje je već postavljen kod manastira Svetog Nikole, a njegovo osveštanje se očekuje na Veliku Gospojinu.

Monumentalnosti doprinosi i visina spomenika od preko tri metra, gdje je visina postamenta oko jednog metra i visina kamena u koji je uklesana cjelokupna dječakova figura iznosi dva metra i 15 centimetara.

-Htio sam isklesati spomenik u prirodnoj veličini pa, iako je sa sigurnošću nisam znao, vodio sam se mišlju da je imao petnaestak godina i shodno toj činjenici, kao i televizijskom snimku iz koga sam jedino mogao otprilike procijeniti njegovu konstituciju, odredio sam i neku njegovu prirodnu visinu- kaže Aleksić.

Iz skromnih biografskih podataka, kao i TV snimka, u dječakovim je rukama isklesao i dvije pokidane uzde jer je sa dva konja, koja se takođe naziru na spomeniku, dječak  dopremao hranu vojsci, ali te uzde, prema zamisli umjetnika, predstavljaju i pokidano djetinjstvo. 

-I ovu sam skulpturu, kao i sve prethodne, radio od kamena, jer je meni kao Hercegovcu kamen veoma blizak, ja ga istinski volim i dok radim, veselim se svakom novom jutru,  kada iz jednodimenzionalne skice polako stvaram skulpturu i svojim očima se uvjeravam kako iz kamene gromade 'vadim' tijelo, predmet, bilo šta što radim- kaže Aleksić.

Dodaje da mu je naročita čast što je upravo njemu povjeren zadatak da u kamenu ovjekovječi ovoga dječaka, što je za njega predstavljalo poseban izazov, jer je u kamenu morao predstaviti njegovu dječačku nevinost, njegovo naglo odrastanje i svu tragiku njegovog rano prekinutog života.

Kaže da mu je ipak lakše sve to predstaviti u kamenu nego li da je slikar i da, umjesto čekića i dlijeta, na raspolaganju ima paletu boja.

Aleksić je, osim ploče sa imenom i prezimenom Spomenka Gostića, isklesao i još dvije ploče koje će u petak, uoči Velike Gospojine, naknadno biti postavljene na kameni postament i to na jednoj stoji: "Nemam oca, nemam majku", a na drugoj: "Ne plašim se, straha ima", što je autor izvukao iz konteksta njegovog posljednjeg televizijskog intervjua.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Navršila se 31 godina od pogibije Spomenka Gostića Navršila se 31 godina od pogibije Spomenka Gostića
Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    20h 47m
    2
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    5h 23m
    0
  • Danas Markovdan
    9h 5m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    4h 39m
    0
  • Održan istorijski čas na Novom Zejtinliku za gotovo 250 učenika
    3h 19m
    0