Срби са сjевера КиМ провели ноћ на барикадама

01.08.2022. 08:56
0
ИЗВОР: tanjug.rs

Срби са сјевера Косова и Метохије провели су ноћ на барикадама, које су синоћ поставили у знак протеста због одлука Приштине о личним документима и пререгестрицаији возила.

Екипи Танјуга, која их је рано јутрос обишла у мJесту Рударе код Косовске Митровице, рекли су да су одлучни да истрају, и да ће остати на барикадама колико буде потребно.

Срби са сјевера КиМ синоћ су блокирали саобраћај на магистралним путевима - у мKесту Рударе код Косовске Митровице, код Лешка према Јарињу и месту Зупце код Зубиног потока, изражавајући тиме миран протест због потеза Приштине, којим се, како кажу, угрожава опстанак Срба на Космету.

Након тога, косовска полиција затворила је Јариње и Брњак за путнички саобраћај.

Након вишечасовних тензија, Приштина је, на захтјев САД, одлучила да одложи примјену мјере о личним документима и пререгистрацији возила, до 1. септембра, али, како је саопштено, тек уколико буду уклоњене све постављене барикаде.

На Јарињу нема промjена у односу на јучерашњи дан, и даље се на сjевер Космета не може ни пjешице, јавио је репортер РТС-а са тог административног прелаза.

Полиција у Рудници јутрос обавјештава возаче да покушају прелазак на другим административним прелазима.

Нема информација ни из косовске полиције када ће Јариње и Брњак бити отворени за саобраћај.

Саобраћај на административном прелазу Мердаре нормално функционише, јавља репортер РТС-а.

Синоћ је била колона од пет до шест километра, на прелаз се чекало сат и по, али од јутрос нема гужви, чека се десетак минута.

Ноћ је протекла мирно.

У међувремену, од поноћи, сваки путник са српском личном картом на административном прелазу са КиМ, добија улазно-излазни документ, у којем стоје датум и вријеме уласка на Космет, као и прелаз који је коришћен, уз личне податке путника.

Сваки путник са српском личном картом, дужан је, како је објашњено екипи Танјуга, да тај документ преда приликом изласка са територије Косова и Метохије.

У документу стоје датум и вријеме уласка на КиМ, као и прелаз који је коришћен, уз личне податке путника.

На административном прелазу Мердаре, колометарска је колона возила, јер су Јариње и Брњак затворени, а велики број људи из дијаспоре је у путу ка КиМ, па је екипи Танјуга требало два и по сата да уђе на територију Косова и Метохије.

Министар полиције привремених приштинских институција Џелал Свечла објавио је нешто послије поноћи на „Фејсбуку“ да је почела подјела улазно-излазних докумената, који, како је навео, важе 90 дана.

- У тренутку уклањања свих барикада и препрека, ова одлука ће бити суспендована до 1. септембра 2022 - написао је Свечла.

Кфор спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена

Кфор је саопштио синоћ да је безбједносна ситуација на сjеверу КиМ напета, да је помно прати и да је спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена.

- Укупна безбједносна ситуација у сјеверним општинама на Косову је напета, а мисија Кфора је помно прати и спремна је да интервенише ако стабилност буде угрожена, у складу са својим мандатом који проистиче из Резолуције 1244 СБ УН -  наводи се у саопштењу Кфора достављеном Танјугу.

Командант Кфора је, како се додаје, у контакту са свим релевантним саговорницима, укључујући представнике косовских безбједносних организација и начелником генералштаба Војске Србије.

НАТО такође наставља да даје пуну подршку процесу нормализације односа између Београда и Приштине кроз дијалог под покровитељством ЕУ и позива све стране да наставе преговоре јер је то, како се истиче, од пресудне важности за очување регионалног мира и безбjедности.

- Без поштовања људских права и демократских вредности, владавине права, унутрашњих реформи и добросусједских односа, неће бити праве перспективе за бољу будућност на Балкану. Конструктиван дијалог је кључан за регионалну стабилност - наводи се у саопштењу Кфора.

Додаје се да ће Кфор предузети све неопходне мјере да би се очувало безбједно и сигурно окружење на Косову у сваком тренутку, у складу са својим мандатом који је добио од Уједињених нација.

Шефица Унмика Каролин Зијаде изразила је синоћ забринутост због ситуације и позвала све на смиривање и избјегавање даље ескалације.

- Позивам све да ријеше та питања у доброј вјери кроз дијалог уз посредовање ЕУ, ради јачања стабилности и безбједности за све - поручила је Зијаде.

Курти

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да ће влада у Приштини одложити примjену одлуке о аутомобилским таблицама и улазно-излазним документима на прелазима са централном Србијом за 30 дана, под условом да се уклоне све барикаде и врати потпуна слобода кретања.

Kурти је на Твитеру написао да се Приштина, у сарадњи са, како је навео, „међународним савезницима“, обавезује да ће одложити примjену одлука о аутомобилским таблицама и улазно-излазним документима на прелазима са Србијом за 30 дана, под условом да буду уклоњене све барикаде и враћена потпуна слобода кретања.

Претходно је министар полиције привремених приштинских институција Џелал Свечла, нешто послије поноћи на „Фејсбуку“ објавио да је почела подјела улазно-излазних докумената, који, како је навео, важе 90 дана.

- У тренутку уклањања свих барикада и препрека, ова одлука ће бити суспендована до 1. септембра 2022 - написао је Свечла.

Срби са сјевера КиМ синоћ су блокирали саобраћај на магистралним путевима - у мјесту Рударе код Косовске Митровице, код Лешка према Јарињу и мјесту Зупце код Зубиног потока, изражавајући тиме миран протест због потеза Приштине, којим се угрожава опстанак Срба на Космету.

Након тога, косовска полиција затворила је Јариње и Брњак за путнички саобраћај.

Борел и Лајчак поздравили одлуку Приштине

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел поздравио је одлуку Приштине о помјерању мјера на 1. септембар.

- Очекујте да ће све блокаде на путу одмах бити уклоњене. Отворена питања треба рјешавати кроз дијалог уз посредовање ЕУ и фокусирати се на свеобухватну нормализацију односа између Косова и Србије, што је од суштинског значаја за њихоу интеграцију у ЕУ - написао је Борел на Твитеру.

И специјални представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак поздравио је ноћас одлуку Приштине о одлагању примене најављених мјера "реципроцитета".

- Поздрављамо одлуку Косова да прихвати приједлог Жозепа Борела, за одлагање за мјесец дана. ЕУ очекује да се све блокаде на путевима одмах уклоне. Борел је позвао Косово и Србију да се укључе у дијалог о напретку. Захвалан сам и Амбасади САД у Приштини за снажну подршку - написао је Лајчак на Твитеру.

Коментари 0
Повезане вијести
Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено
Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи
Васкрси васкрсле српске војске Васкрси васкрсле српске војске
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    8h 19m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    8h 24m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    9h 16m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    21h 46m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    9h 30m
    0