"Срби у ФБиХ продају имовину да би преживјели"

29.09.2019. 11:56
0
ИЗВОР: Срна

Срби у Федерацији БиХ (ФБиХ) продају своју имовину да би преживјели, а најтеже је онима који живе у Ливну, Купресу, Мостару и Бугојну, гдје су мањина, изјавио је Срни предсједник Иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у ФБиХ Миле Марчета.

Марчета је замолио институције Републике Српске и Србије да помогну Србима који живе у општинама у ФБиХ у којима су мањина, јер без помоћи неће моћи да опстану.

Он је истакао да су Срби у Дрвару, Гламочу, Босанском Грахову и Босанском Птеровцу, повратничким општинама у ФБиХ, неизмјерно захвални Републици Српској и Србији за помоћ коју им пружају, те оцијенио да би она требало да буде у континуитету.

- Требало би основати неки Фонд, јер у ФБиХ има Срба који припадају општинама Ливно, Купрес, Мостар и о тим Србима готово нико не води рачуна - рекао је Марчета.

Он је истакао да су Срби из Ливањског кантона и Купреса запостављени, а да је овај градић прије одбрамбено-отаџбиског рата већински био српски.

- У Ливањском пољу, у српским селима Губин, Сајковић, Прово, Чапразлије, Срби немају ни путева, ни воде, нити продавнице. Доктору иду у Ливно које је удаљено око 40 километара - објаснио је Марчета.

Према његовим ријечима, живот у тим селима је веома тежак за малобројне српске повратнике и том народу треба помоћ да би опстали на својим огњиштима.

- Најтрагичније је да Срби, који остају у ФБиХ, своју имовину морају да продају како би преживјели - истакао је Марчета.

Он је навео да је Дрвар, послије рата, подијељен између кантона, да је 10 села припало општини Бихаћ и да о тим Србима нико не води рачуна.

- То су села према Мартин Броду и према Книну - рекао је Марчета.

Он је напоменуо да Српска православна црква у Ливну наредне године обиљежава 800 година постојања, а није добила ниједан пфенинг, што сматра алармантним, док је кантонална власт небројено пута помагала самостане и католичке цркве.

- То говори да они који држе конце у Ливањском кантону поштују само своје и држе до свога, а све друге омаловажавају - сматра Марчета.

Коментари 0
Повезане вијести
У току ове године четири догађаја с циљем заплашивања српске заједнице са подручја Озрена У току ове године четири догађаја с циљем заплашивања српске заједнице са подручја Озрена
Студент генерације Факултета политичких наука у Сарајеву не може конкурисати за асистента, јер је из Републике Српске Студент генерације Факултета политичких наука у Сарајеву не може конкурисати за асистента,...
Гујон: За 10 дана кампање више од 500 позива Срба Гујон: За 10 дана кампање више од 500 позива Срба
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    15h 59m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    14h 1m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 54m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    12h 59m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    12h 2m
    1