Срби у Окланду први на свијету пливали за Часни крст

19.01.2024. 13:29
1
ИЗВОР: srna.rs

Срби у Окланду на Новом Зеланду су, вјероватно, данас први на свијету пливали за Часни крст.

По облачном времену са кишом, за Часни крст је на плажи Поинт Шевалир пливало 15 учесника, међу којима највише Срба, али је било и неколико Македонаца, један Украјинац и први пут један прави Киви /Новозеланђанин/, јавио је Срни Небојша Јовељић из Окланда и послао фотографије.

Овогодишњи побједник је, на опште изненађење, постао двадесетогодишњи Новозеланђанин Кристофер Шовел-Лајтфут, коме је ово било прво пливање за Часни крст.

Протојереј Сава Антић и члан Одбора за спортске активности Ратко Цицовић уручили су му Часни крст и икону, а његовој срећи није било краја, каже Јовељић.

Он је објаснио да је побједник на богојављенском пливању, слиједећи примјер свог оца Кивија који је прешао на православље прије пет година, и сам пола године касније прихватио православну вјеру, а крстио га је румунски свештеник. Његов отац се, додао је он, преселио на Тајланд гдје сад гради православну капелу гдје ће му се ускоро придружити и Кристофер, који каже да ће у тој капели завршити икона коју је данас добио.

Јовељић је истакао да је посматрача, као и прошле године, било дупло више него пливача, тако да је мала српска заједница на Новом Зеланду, с обзиром на временске услове, веома задовољна одзивом православних вјерника да учествују на прослави Богојављења.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    + / - 19.01.2024. 16:12
    BOG SE JAVI RODE PRAVOSLAVNI
Повезане вијести
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима На данашњи дан почињен највећи покољ над Србима
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    17h 49m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    19h 0m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    20h 26m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    20h 31m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    19h 59m
    0