Srbi u Oklandu prvi na svijetu plivali za Časni krst

19.01.2024. 13:29
1
IZVOR: srna.rs

Srbi u Oklandu na Novom Zelandu su, vjerovatno, danas prvi na svijetu plivali za Časni krst.

Po oblačnom vremenu sa kišom, za Časni krst je na plaži Point Ševalir plivalo 15 učesnika, među kojima najviše Srba, ali je bilo i nekoliko Makedonaca, jedan Ukrajinac i prvi put jedan pravi Kivi /Novozelanđanin/, javio je Srni Nebojša Joveljić iz Oklanda i poslao fotografije.

Ovogodišnji pobjednik je, na opšte iznenađenje, postao dvadesetogodišnji Novozelanđanin Kristofer Šovel-Lajtfut, kome je ovo bilo prvo plivanje za Časni krst.

Protojerej Sava Antić i član Odbora za sportske aktivnosti Ratko Cicović uručili su mu Časni krst i ikonu, a njegovoj sreći nije bilo kraja, kaže Joveljić.

On je objasnio da je pobjednik na bogojavljenskom plivanju, slijedeći primjer svog oca Kivija koji je prešao na pravoslavlje prije pet godina, i sam pola godine kasnije prihvatio pravoslavnu vjeru, a krstio ga je rumunski sveštenik. Njegov otac se, dodao je on, preselio na Tajland gdje sad gradi pravoslavnu kapelu gdje će mu se uskoro pridružiti i Kristofer, koji kaže da će u toj kapeli završiti ikona koju je danas dobio.

Joveljić je istakao da je posmatrača, kao i prošle godine, bilo duplo više nego plivača, tako da je mala srpska zajednica na Novom Zelandu, s obzirom na vremenske uslove, veoma zadovoljna odzivom pravoslavnih vjernika da učestvuju na proslavi Bogojavljenja.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    + / - 19.01.2024. 16:12
    BOG SE JAVI RODE PRAVOSLAVNI
Povezane vijesti
Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu? Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima Na današnji dan počinjen najveći pokolj nad Srbima
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    19h 11m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    10h 9m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    18h 35m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    16h 50m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    18h 29m
    0