Срби упорно банализују свој однос према језику и узимају туђице

17.12.2023. 11:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Срби упорно и на више начина банализују свој однос према језику, у јавним наступима такмиче се како ће што жешћим ријечима сами себе грдити, а туђу ријеч узимају умјесто десет домаћих, изјавио је академик Миро Вуксановић.

Вуксановић је нагласио да народ још није научио да није писмен онај који зна гдје се ставља тачка, него онај што ставља тачку на крају лијепе и тачне мисли.

- Наша такмичења у бирању `најлепших` речи су реклама без разлога јер је свака реч лепа ако стоји на правом месту у говору и у писму. Осим тога, већ дуго имамо именице мајка, дете, син, сестра, брат кућа и тако редом. Треба се са осмехом сетити `новоговора` и панталодржача, околовратних допупака и зракомлата, па им додати наша духоклонућа и прохујак - рекао је Вуксановић.

Према његовим ријечима, никада се нису примиле ријечи добијене преко огласа јер језик настаје другачије.

- Често јасне речи замењујемо нејасним и заносимо се да смо учени тек када претерано затрпавамо стручним изразима. Узалуд нам говоре `не верујте лекару који вашу бољку описује на латинском, ни научнику за кога се не разуме чиме се бави` - рекао је Вуксановић за "Политику".

Он је напоменуо да језик није власништво појединца, већ га стварају сви и припада свима.

Коментари 0
Повезане вијести
Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика Дејан Таушан други, Ивона Каурин трећа на Регионалном такмичењу из српског језика
Српска дјеца у Гламочу и даље не могу да изучавају матерњи језик Српска дјеца у Гламочу и даље не могу да изучавају матерњи језик
“Духоклонуће” ће тешко замијенити ријеч “депресија” “Духоклонуће” ће тешко замијенити ријеч “депресија”
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 0m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 9m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 44m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 57m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 11m
    0