Србија, Албанија и Сјеверна Македонија "бришу" границе

03.01.2022. 13:33
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Због ступања на снагу "Отвореног Балкана", за пољопривредне производе између Србије, Сјеверне Македоније и Албаније од почетка године више неће бити задржавања камиона на граничним прелазима.

Како истичу званичници у све три земље, ово ће значити да се више неће дешавати да на граничним прелазима данима стоје камиони с пољопривредним производима, те да више неће бити опасности да се роба поквари и пропадне, што је изазивало милионску штету за компаније у овим земљама.

Како је за РТС објаснио Горан Ђаковић, савјетник министра пољопривреде Србије, камион с, на примјер, робом из Србије с одредиштем у Сјеверној Македонији више неће морати да буде контролисан на граници, већ ће српске власти обавијестити македонске, а они ће контролу обавити на мјесту истовара робе, односно на одредишту.

- Имаћемо поверење једни међу другима и стално ће се радити контроле, као што су се и до сада радиле, али то неће отежавати извоз већ желимо да убразамо промет производа - рекао је Ђаковић.

Он је појаснио да ће и у режиму "Отвореног Балкана" бити потребна иста документација као и до сада, односно фитосанитарни и ветеринарски сертификати, с тим да ће државе прихватати налазе једни других, односно признаваће све сертификате.

Камиони ће, као и до сада, пролазити кроз царину, али ће службеници само провјеравати документацију коју је издала земља поријекла, и генерално неће радити додатне контроле.

Спорадичне контроле и провјере су могуће као и до сада, али ће се, како је појашњено, спроводити о трошку државе.

Власти Србије истичу да је обим размјене између три земље 300 милиона евра, а да ће "Отворени Балкан" значајно повећати обим размјене јер ће олакшати све процедуре.

БиХ, Црна Гора и самопроглашено "Косово" и даље одбијају да уђу у ову иницијативу.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 03.01.2022. 18:17
  Mi čekamo evropsku uniju.
Повезане вијести
Не пријети епидемија мајмунских богиња Не пријети епидемија мајмунских богиња
НАТО одговорио на тужбе обољелих од канцера као посљедице бомбардовања НАТО одговорио на тужбе обољелих од канцера као посљедице бомбардовања
Основна школа "Србија" прославила 13. рођендан Основна школа "Србија" прославила 13. рођендан
Најчитаније
 • Сокочани ухашени због тешке крађе
  17h 0m
  2
 • Упозорење на невријеме - апел пољопривредницима
  12h 29m
  0
 • СИПА: Ухапшена једна особа због превара у служби
  15h 31m
  1
 • Дојаве о бомбама широм Сарајева
  17h 12m
  0
 • Тридесет година од како су Вукашиновиће убиле комшије
  12h 34m
  2