Србија, БиХ и ЕУ граде истраживачко-еколошки центар на Тјентишту

04.09.2019. 21:08
0
ИЗВОР: Срна

Истраживачко-еколошки центар, који ће на Тјентишту у наредних пола године бити изграђен у оквиру пројекта прекограничне сарадње Србије и БиХ, допринијеће подизању свијести о значају очувања природе, поручено је са прве пројектне конференције која је одржана данас у Музеју “Битка на Сутјесци”.

Планирано је да Истраживачко-еколошки центар заједно формирају Национални парк “Сутјеска”, Шумарски факултет Универзитета у Београду и Јавно предузеће “Србијашуме”, а ових дана почеће грађевински радови, тачније адаптација и претварање једног од постојећих руинираних објеката у близини хотела “Младост” у будући центар за младе научнике.

Пројекат “Прекогранична мрежа природног насљеђа” вриједан је 506.000 евра, а финансира га ЕУ уз учешће Националног парка “Сутјеска” од 15 одсто.

Уз Национални парк “Сутјеска”, пројектом су обухваћена и заштићена подручја у Србији – Парк природе “Златибор”, Природни резерват Милешевска ријека, те пејзажи изванредних карактеристика “Kамена гора” и “Озрен Јадовник”.

Директор Националног парка “Сутјеска” Дејан Павловић истиче да је ово још једна значајна међународна инвестиција, те да ће Истраживачко-еколошки центар бити посебан сектор у оквиру ове јавне установе.

– На првом спрату ће се налазити лабораторије, инфо-центар и туристички дио, а на другом спрату биће 31 кревет за студенте, професоре и друге кориснике центра – рекао је Павловић.

Лука Лавадиновић, професор Шумарског факултета из Београда, каже да ће Истраживачки центар служити не само стручњацима из шумарске струке, већ и широј популацији.

– Надамо се да ће овај центар промовисати овај крај и привући људе да овђе дођу и уживају у невероватним лепотама Националног парка “Сутјеска” и да се упознају ближе са тиме чиме се ми бавимо – рекао је Лавадиновић.

Данашњој конференцији присуствовали су и професори шумарских факултета из Бањалуке и Сарајева, који ће бити партнери овог центра и чији професори и студенти учествовати у његовом раду.

Професор Шумарског факултета из Бањалуке Зоран Говедар напоменуо је да ће се у будућем центру на Тјентишту науком и истраживањем природе бавити студенти, професори, али и ученици средњих и основних школа.

Продекан Шумарског факултета из Сарајева Сеад Војниковић каже да је овај пројекат есенцијално важан за очување природе и за шумарску струку.

 

– Овакви концепти воде приближавању друштва једној струци која је доста непозната – навео је Војниковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Почео традиционални Ауто-рели "Сутјеска" (ФОТО) Почео традиционални Ауто-рели "Сутјеска" (ФОТО)
Осам деценија од славне епопеје - Див јунаци са Сутјеске не смију бити заборављени Осам деценија од славне епопеје - Див јунаци са Сутјеске не смију бити заборављени
Мјештани Тјентишта: Не памтимо оволике бујице Мјештани Тјентишта: Не памтимо оволике бујице
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 19m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 47m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 20m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 12m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 20m
    0