Србима у ФБиХ онемогућено да одржавају културу сјећања на злочине

04.06.2021. 09:22
0
ИЗВОР: Srpska.info

Србима у ФБиХ на системски начин је онемогућено да одржавају културу сјећања и обиљежавају злочине који су над српским народом вршени у ФБиХ. Сматрају ово у Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ.

Прије пар дана смо имали прилику видјети да су Бошњаци у Приједору на сред трга у Приједору у великом броју обиљежили страдање Бошњака у Приједору. Очигледно да Република Српска поштује право сваког да обиљежи оно што сматра да треба да обиљежи. Бошњаци у Републици Српској могу да обиљежавају шта хоће гдје хоће и кад год хоће – и Република Српска им не прави проблем – наводи се у саопштењу.

У овом Одбору додају да за разлику од Бошњака у Републици Српској, Срби у ФБиХ не могу доћи да обиљеже страдања у Сарајеву.

– Забрањено је доћи у Добровољачку велики парк или Казане, не могу обиљежити тузланску колону, да не спомињемо сада да би требало обиљежити постојање 211 логора и мјеста страдања широм Сарајева, јер је у старту јасно да то Бошњаци не би дозволили. Не може јер се одмах организовано појављују зелене беретке патриотска лига и ветерани бошњачких јединица који пријете блокадом сукобима и прављењем проблема – наводи се у саопштењу.

Не само да је готово немогуће обиљежити страдања из последњег рата, додају, него се системски онемогућава страдање Срба у другом свјетском рату.

– 2019. и 2020. године полиција већински бошњачког Унско Санског кантона је три пута блокирала обиљежавање страдања на Гаравицама. Помјерали су датуме и они одређивали кад се може обиљежити. Шта би се десило да Срби одређују Бошњацима у Приједору кад они могу обиљежавати своје страдање у Приједору? – кажу у Одбору за заштиту права Срба у ФБиХ и додају “у градовима Федерације Србима је забрањено да обиљеже мјеста гдје су убијани”.

Коментари 0
Повезане вијести
Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено Порфирије: Српски народ своје ране носи достојанствено
Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи Скандалозни графити осванули на Цркви Свете Тројице код Пећи
У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог У недјељу молитвени помен сахрањеним на гробљу Резаковина код Високог
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    2h 26m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    20h 58m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    15h 36m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    16h 8m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    21h 41m
    0