Српска ће понудити ФБиХ мирно раздруживање уколико се настави антидејтонско дјеловање

21.04.2023. 20:57
4
ИЗВОР: srna.rs

У радној верзији изјаве о поступцима органа Републике Српске и њених представника у заједничким институцијама БиХ, о којој ће се парламентарне политичке партије изјаснити сљедеће седмице, наведено је да ће Српска понудити ФБиХ потписивање споразума о мирном раздруживању уколико се настави антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ и политичких представника из ФБиХ према Републици Српској.

У нацрту изјаве тражи се сазивање посебне сједнице Народне скупштине која би расправљала и донијела одговарајуће одлуке о дјеловању органа Српске и њених представника у заједничким институцијама БиХ.

У документу се наглашава да су ентитети власници територије, а БиХ не посједује територију него само спољну границу, те подсјећа на Повељу УН која утврђује право народа на самоопредјељење.

Република Српска ће, у складу са закључцима парламента Српске од 17. фебруара 2020. године, а у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ, посебно примјењивати закључке у којима се, између осталог, обавезују све институције Српске да не прихватају и не спроводе антидејтонске и недемократске одлуке високих представника и Уставног суда БиХ, пише у радној верзији изјаве са састанка лидера апрламентарних политичких партија из Републике Српске са предсједником Републике Милорадом Додиком.

Овим документом обавезују се представници Републике Српске у институцијама БиХ да предложе Парламентарној скупштини БиХ усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

Овом изјавом Република Српска одбацује "бонска овлашћења" високог представника као потпуно антидејтонска, неуставна, незаконита и нелегитимна, будући да њихова примјена представља флагрантну повреду уставно-правног устројства БиХ и кршење основних људских права, као и међународних инструмената за њихову заштиту.

У нацрту изјаве позивају се свједоци Дејтонског споразума да реагују на покушаје разградње Дејтонског споразума и подрже настојање Српске на поштовање изворних принципа тог споразума и омогућавање Српској поврат одузетих надлежности и функционисање у складу са Дејтоном, у супротном Република Српска ће реаговати у погледу одређивања будућег статуса Републике Српске, штитећи свој територијални интегритет и суверенитет.

- У случају даље разградње Дејтонског споразума Република Српска задржава право да коначно одлучи о свом будућем статусу - наглашава се у овом документу.

- Република Српска обавезује представнике Српске у заједничким институцијама БиХ да обуставе доношење одлука на нивоу БиХ док Влада Српске и надлежни одбори Народне скупштине Српске на дају сагласност на исте - пише у тој изјави.

У радној верзији изјаве се истиче да Република Српска обавезује судије Уставног суда БиХ из реда српског народа да обуставе рад у Уставном суду БиХ док се не усвоји закон о Уставном суду БиХ, те обавезује Влада Српске да донесе ребаланс буџета Српске којим би се обезбиједила средства за запослене у заједничким институцијама БиХ из Републике Српске и вршило њихово финансирање у складу са досадашњим примањима у моменту престанка рада неуставних институција БиХ.

Република Српска ће наставити дјеловати у складу са Резолуцијом о заштити уставног поретка и војној неутралности којом се Српска обавезала на војну неутралност, наводи се у овом документу.

У документу се истиче да Република Српска обуставља даљу сарадњу са НАТО-ом и њеним кључним чланицама на питањима безбједности и противи се чланству БиХ у НАТО-у, те обуставља даље учествовање у војним вјежбама са НАТО савезом и државама чланицама те алијансе.

Међу 21 тачком документа се истиче да представници Републике Српске у заједничким институцијама неће одлучивати о питањима из препорука ЕУ о кандидатском статусу све док се у потпуности и у дијеловима не изједначи третман ЕУ за оба ентитета.

У нацрту изјаве пише да се задужује Влада Српске да настави започете преговоре са Владом ФБиХ са циљем дефинисања граничне линије између Републике Српске и ФБиХ у складу са Анексом два Дејтонског споразума и обавезује МУП Републике Српске да формира посебну организациону јединицу унутар Министарства која ће вршити надгледање границе између ентитета.

Република Српска ће посебном одлуком Народне скупштине Републике Српске укинути надлежност суда и тужилаштва БиХ на простору Републике Српске као неуставних и нелегалних органа БиХ, наведено је у нацрту изјаве.

У документу се истиче да Република Српска остаје привржена мисији ЕУФОР-а "Алтеа" у БиХ, али се противи повећању броја војника у оквиру мисије, а посебно њиховом притиску на политичке процесе и одлуке надлежних органа.

- Република Српска остаје при раније заузетом ставу неутралности у погледу сукоба у Украјини, те неће уводити било који вид санкција Руској Федерацији - пише у нацрту изјаве.

Република Српска ће се обратити Србији и Хрватској са захтјевом да се заштити Општи оквирни споразум у тексту како је написан и понудити пријатељским државама споразум о сарадњи у складу са Уставом БиХ, пише у радној верзији.

- Даље постојање ОХР-а и страних судија Уставног суда БиХ указује да је БиХ у колонијалном статусу без свог властитог суверенитета загарантованог Дејтонским споразумом. Кристијан Шмит је странац изабран супротно Анексу 10 Дејтонског споразума - пише у овој изјави.

У нацрту изјаве се наводи да ће Српска донијети нови изборни закон Републике Српске којим ће се регулисати избор народних посланика у Народној скупштини Републике Српске, предсједника и потпредсједника Српске, одборника, те делегата у Дому народа парламента БиХ.

Предсједник Републике Српске Миорад Додик одржао је данас консултативни састанак поводом заузимања става о имовини Српске са освртом на изјаву о имовини коју су потписали бошњачки политички представници из Сарајева.

Састанку су присуствовали и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, предсједници ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НПС-а Дарко Бањац, ДНС-а Ненад Нешић, СПС-а Горан Селак, НДП-а Бојан Шапурић.

На састанак је дошао и вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић, док се нису одазвали представници ПДП-а и Листе за правду за ред.

Додик је најавио за понедјељак, 24. април, у 15.00 часова у Народној скупштини нови састанак како би потписали ову изјаву, након што је размотре страначки органи.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Утопија 23.04.2023. 11:30
    Да исти господин није крештао " војско вољно", да наши тенкови нису у Тузли и Сарајеву по усташким катанцем, да господин није сав рат шверцовао оружје са Лијановићима,правио муслиманску педерацију,гласао за овенов план против садашње РС,да није дао Брчко усташама, да му пола руководства нема усташке корене, и да није близу 100 надлежности РС пренио на Мариндвор, могло би му се вјеровати, и чак не би било жао погинути за слободу РС и уједињење са Србијом .
  • Generic placeholder image
    Дејан 22.04.2023. 10:30
    Колико год ја желио да будемо у истој држави са Србијом, бојим се да ће ово остати само мртво слово на папиру. Ако се и деси, не знам шта ће бити са Српским Сарајевом...
  • Generic placeholder image
    zorba 22.04.2023. 09:26
    bolje i knjizenje imovine na bih nego da je prisvoje razni bjelosvjetski kreditori zbog zaduzivanja onog ludjaka iz laktasa kad se krediti ne budu mogli vracati
  • Generic placeholder image
    Mi 22.04.2023. 09:19
    ...... da se razdruzimo? To ovi vlastodrzci iz rs hoce pa da nas konacno uniste kao narod. Inace, dovedeni smo do prosjackog stapa. Pogledajno borce, penzionere i sve kategorije izuzimajuci politicke dupelisce. Srbi od postanka nisu imali ovakvu vlast!!!
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    17h 37m
    7
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    18h 9m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    13h 20m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    18h 18m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    21h 25m
    0