Srpska će ponuditi FBiH mirno razdruživanje ukoliko se nastavi antidejtonsko djelovanje

21.04.2023. 20:57
4
IZVOR: srna.rs

U radnoj verziji izjave o postupcima organa Republike Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, o kojoj će se parlamentarne političke partije izjasniti sljedeće sedmice, navedeno je da će Srpska ponuditi FBiH potpisivanje sporazuma o mirnom razdruživanju ukoliko se nastavi antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz FBiH prema Republici Srpskoj.

U nacrtu izjave traži se sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine koja bi raspravljala i donijela odgovarajuće odluke o djelovanju organa Srpske i njenih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH.

U dokumentu se naglašava da su entiteti vlasnici teritorije, a BiH ne posjeduje teritoriju nego samo spoljnu granicu, te podsjeća na Povelju UN koja utvrđuje pravo naroda na samoopredjeljenje.

Republika Srpska će, u skladu sa zaključcima parlamenta Srpske od 17. februara 2020. godine, a u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH, posebno primjenjivati zaključke u kojima se, između ostalog, obavezuju sve institucije Srpske da ne prihvataju i ne sprovode antidejtonske i nedemokratske odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, piše u radnoj verziji izjave sa sastanka lidera aprlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske sa predsjednikom Republike Miloradom Dodikom.

Ovim dokumentom obavezuju se predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH da predlože Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Ovom izjavom Republika Srpska odbacuje "bonska ovlašćenja" visokog predstavnika kao potpuno antidejtonska, neustavna, nezakonita i nelegitimna, budući da njihova primjena predstavlja flagrantnu povredu ustavno-pravnog ustrojstva BiH i kršenje osnovnih ljudskih prava, kao i međunarodnih instrumenata za njihovu zaštitu.

U nacrtu izjave pozivaju se svjedoci Dejtonskog sporazuma da reaguju na pokušaje razgradnje Dejtonskog sporazuma i podrže nastojanje Srpske na poštovanje izvornih principa tog sporazuma i omogućavanje Srpskoj povrat oduzetih nadležnosti i funkcionisanje u skladu sa Dejtonom, u suprotnom Republika Srpska će reagovati u pogledu određivanja budućeg statusa Republike Srpske, štiteći svoj teritorijalni integritet i suverenitet.

- U slučaju dalje razgradnje Dejtonskog sporazuma Republika Srpska zadržava pravo da konačno odluči o svom budućem statusu - naglašava se u ovom dokumentu.

- Republika Srpska obavezuje predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da obustave donošenje odluka na nivou BiH dok Vlada Srpske i nadležni odbori Narodne skupštine Srpske na daju saglasnost na iste - piše u toj izjavi.

U radnoj verziji izjave se ističe da Republika Srpska obavezuje sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da obustave rad u Ustavnom sudu BiH dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, te obavezuje Vlada Srpske da donese rebalans budžeta Srpske kojim bi se obezbijedila sredstva za zaposlene u zajedničkim institucijama BiH iz Republike Srpske i vršilo njihovo finansiranje u skladu sa dosadašnjim primanjima u momentu prestanka rada neustavnih institucija BiH.

Republika Srpska će nastaviti djelovati u skladu sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti kojom se Srpska obavezala na vojnu neutralnost, navodi se u ovom dokumentu.

U dokumentu se ističe da Republika Srpska obustavlja dalju saradnju sa NATO-om i njenim ključnim članicama na pitanjima bezbjednosti i protivi se članstvu BiH u NATO-u, te obustavlja dalje učestvovanje u vojnim vježbama sa NATO savezom i državama članicama te alijanse.

Među 21 tačkom dokumenta se ističe da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama neće odlučivati o pitanjima iz preporuka EU o kandidatskom statusu sve dok se u potpunosti i u dijelovima ne izjednači tretman EU za oba entiteta.

U nacrtu izjave piše da se zadužuje Vlada Srpske da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i FBiH u skladu sa Aneksom dva Dejtonskog sporazuma i obavezuje MUP Republike Srpske da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar Ministarstva koja će vršiti nadgledanje granice između entiteta.

Republika Srpska će posebnom odlukom Narodne skupštine Republike Srpske ukinuti nadležnost suda i tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske kao neustavnih i nelegalnih organa BiH, navedeno je u nacrtu izjave.

U dokumentu se ističe da Republika Srpska ostaje privržena misiji EUFOR-a "Altea" u BiH, ali se protivi povećanju broja vojnika u okviru misije, a posebno njihovom pritisku na političke procese i odluke nadležnih organa.

- Republika Srpska ostaje pri ranije zauzetom stavu neutralnosti u pogledu sukoba u Ukrajini, te neće uvoditi bilo koji vid sankcija Ruskoj Federaciji - piše u nacrtu izjave.

Republika Srpska će se obratiti Srbiji i Hrvatskoj sa zahtjevom da se zaštiti Opšti okvirni sporazum u tekstu kako je napisan i ponuditi prijateljskim državama sporazum o saradnji u skladu sa Ustavom BiH, piše u radnoj verziji.

- Dalje postojanje OHR-a i stranih sudija Ustavnog suda BiH ukazuje da je BiH u kolonijalnom statusu bez svog vlastitog suvereniteta zagarantovanog Dejtonskim sporazumom. Kristijan Šmit je stranac izabran suprotno Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma - piše u ovoj izjavi.

U nacrtu izjave se navodi da će Srpska donijeti novi izborni zakon Republike Srpske kojim će se regulisati izbor narodnih poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, odbornika, te delegata u Domu naroda parlamenta BiH.

Predsjednik Republike Srpske Miorad Dodik održao je danas konsultativni sastanak povodom zauzimanja stava o imovini Srpske sa osvrtom na izjavu o imovini koju su potpisali bošnjački politički predstavnici iz Sarajeva.

Sastanku su prisustvovali i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednici DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak, NDP-a Bojan Šapurić.

Na sastanak je došao i vršilac dužnosti predsjednika SDS-a Milan Miličević, dok se nisu odazvali predstavnici PDP-a i Liste za pravdu za red.

Dodik je najavio za ponedjeljak, 24. april, u 15.00 časova u Narodnoj skupštini novi sastanak kako bi potpisali ovu izjavu, nakon što je razmotre stranački organi.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Utopija 23.04.2023. 11:30
    Da isti gospodin nije kreštao " vojsko voljno", da naši tenkovi nisu u Tuzli i Sarajevu po ustaškim katancem, da gospodin nije sav rat švercovao oružje sa Lijanovićima,pravio muslimansku pederaciju,glasao za ovenov plan protiv sadašnje RS,da nije dao Brčko ustašama, da mu pola rukovodstva nema ustaške korene, i da nije blizu 100 nadležnosti RS prenio na Marindvor, moglo bi mu se vjerovati, i čak ne bi bilo žao poginuti za slobodu RS i ujedinjenje sa Srbijom .
  • Generic placeholder image
    Dejan 22.04.2023. 10:30
    Koliko god ja želio da budemo u istoj državi sa Srbijom, bojim se da će ovo ostati samo mrtvo slovo na papiru. Ako se i desi, ne znam šta će biti sa Srpskim Sarajevom...
  • Generic placeholder image
    zorba 22.04.2023. 09:26
    bolje i knjizenje imovine na bih nego da je prisvoje razni bjelosvjetski kreditori zbog zaduzivanja onog ludjaka iz laktasa kad se krediti ne budu mogli vracati
  • Generic placeholder image
    Mi 22.04.2023. 09:19
    ...... da se razdruzimo? To ovi vlastodrzci iz rs hoce pa da nas konacno uniste kao narod. Inace, dovedeni smo do prosjackog stapa. Pogledajno borce, penzionere i sve kategorije izuzimajuci politicke dupelisce. Srbi od postanka nisu imali ovakvu vlast!!!
Povezane vijesti
Narod oguglao na pljačku Narod oguglao na pljačku
Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio Majdov suspendovan na pet mjeseci jer se prekrstio
Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 8m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 50m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 18m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 39m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 48m
    0