Српска се задужује за 8,1 милион КМ за измирење ратне штете

26.10.2021. 18:40
0
ИЗВОР: capital.ba

Влада Републике Српске емитоваће обвезнице у износу од преко 8,1 милиона марака како би наставила са измирењем обавеза по основу материјалне и нематеријалне штете настале за вријеме рата.

Влада Републике Српске је прошле седмице одлучила да иде у емисију обвезница ради регулисања дијела унутрашњег дуга по основу правоснажних судских одлука и вансудских поравњања којима је признато право на накнаду штете настале у периоду ратних дејстава од маја 1992. године до јуна 1996. године.

- Република Српска емитује обвезнице у износу од 8.150.169 КМ, који чини износ неизмирених обавеза утврђених верификовањем обавеза из правоснажних судских одлука и вансудских поравњања - наведено је у Одлуци Владе.

Емитоваће се дугорочне обвезнице са каматним приносом (купоном), неограничено преносиве, у дематеријализованом облику, на име, а номинална вриједност једне обвезнице је једна марка.

Емисија је планирана за 5. новембар, а рок доспијећа је 13 година, период одгоде исплате главнице је три године и урачунат је у рок отплате.

Каматна стопа је фиксна и износи 1,5 одсто годишње.

Средства за измирење обавеза по овој емисији обезбјеђују се из Буџета Републике Српске, а Република Српска може у било које вријеме откупити обвезнице по било којој цијени на тржишту или на други начин.

У претходних четрнаест емисија обвезница Републике Српске за измирење потраживања по основу материјалне и нематеријалне штете настале у периоду ратних дејстава од 20. маја 1992. до 19. јуна 1996. године, Република Српска је емитовала укупно 442.990.808 КМ.

 

Свјетлана Шурлан (Сapital)

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    14h 52m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    13h 47m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    8h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    9h 41m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 9m
    0