Srpska se zadužuje za 8,1 milion KM za izmirenje ratne štete

26.10.2021. 18:40
0
IZVOR: capital.ba

Vlada Republike Srpske emitovaće obveznice u iznosu od preko 8,1 miliona maraka kako bi nastavila sa izmirenjem obaveza po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale za vrijeme rata.

Vlada Republike Srpske je prošle sedmice odlučila da ide u emisiju obveznica radi regulisanja dijela unutrašnjeg duga po osnovu pravosnažnih sudskih odluka i vansudskih poravnjanja kojima je priznato pravo na naknadu štete nastale u periodu ratnih dejstava od maja 1992. godine do juna 1996. godine.

- Republika Srpska emituje obveznice u iznosu od 8.150.169 KM, koji čini iznos neizmirenih obaveza utvrđenih verifikovanjem obaveza iz pravosnažnih sudskih odluka i vansudskih poravnjanja - navedeno je u Odluci Vlade.

Emitovaće se dugoročne obveznice sa kamatnim prinosom (kuponom), neograničeno prenosive, u dematerijalizovanom obliku, na ime, a nominalna vrijednost jedne obveznice je jedna marka.

Emisija je planirana za 5. novembar, a rok dospijeća je 13 godina, period odgode isplate glavnice je tri godine i uračunat je u rok otplate.

Kamatna stopa je fiksna i iznosi 1,5 odsto godišnje.

Sredstva za izmirenje obaveza po ovoj emisiji obezbjeđuju se iz Budžeta Republike Srpske, a Republika Srpska može u bilo koje vrijeme otkupiti obveznice po bilo kojoj cijeni na tržištu ili na drugi način.

U prethodnih četrnaest emisija obveznica Republike Srpske za izmirenje potraživanja po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine, Republika Srpska je emitovala ukupno 442.990.808 KM.

 

Svjetlana Šurlan (Sapital)

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se zadužila još 41 milion KM Srpska se zadužila još 41 milion KM
Srpska se na berzi zadužila duplo više od plana, ide i novo zaduženje Srpska se na berzi zadužila duplo više od plana, ide i novo zaduženje
Srpska se obveznicama zadužuje 10 miliona KM Srpska se obveznicama zadužuje 10 miliona KM
Najčitanije
  • Crkva Uspenja Presvete Bogorodice na Palama (FOTO)
    22h 7m
    0
  • Radenko Ivanović stekao zvanje doktora medicinskih nauka
    17h 44m
    9
  • Potvrđena optužnica zbog fizičkog napada i povređivanja majke
    13h 46m
    1
  • Ranjena roda primjećena u Palama: Djevojke joj pomogle i nazvale je Nada
    10h 21m
    1
  • Milena Dravić - voljena filmska i pozorišna diva
    22h 7m
    0