Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)

21.11.2023. 13:21
0
IZVOR: hronograf.net

Kanjon Rosomače ili kako ga mnogi nazivaju Rosomački lonci, Rosomačko grlo i Slavinjski lonci sastavni je dio doline istoimene rijeke koji je nastao konstantnim usijecanjem njenog vodenog toka u stijensku masu Stare planinine.

Istočna Srbija prepuna je skirvenih turističkih dragulja koji nisu previše promovisani, jedan od njih svakako je kanjon Rosomače.

Čitav kanjon Rosomače karakterističan je po pojavi prečaga u koritu rijeke, na osnovu čega se formiraju bajkoviti virovi i slapovi. Čitav proces je nastao pod uticajem erozije, koju rijeka pravi kada pada u korito, koje usjeca velika snaga vode. Ova nestvarna pojava izgleda kao ogroman dvorac koji štiti površinu rijeke i nadvija se nad njom.

Cijela oblast oko kanjona je od stijena koje su prekrivene bujnom zelenom vegetacijom. Stijene su veoma strme i prijeti opasnost ukoliko im se priđe, sam prilaz je gotovo nemoguć. Voda je izuzetno hladna, jedva dostiže svoju maksimalnu temperaturu od svega pet stepeni.

Pored Rosomačkih lonaca, može se sa lijeve, najpristupačnije ivice, uhvatiti nevjerovatan pogled na litice crvenkastog kamena. Nedaleko od kanjona se nalazi Crkva Svetog Đorđa iz 16. vijeka. Živopis je iz 1844. godine, a sama crkva je trenutno u vrlo lošem stanju.

Slavinja, Visočka Ržana i ostala okolna sela veoma su živopisna i interesantna za obilazak.

 Video: Lost in the Viewfinder

Kako doći do Rosomačkih lonaca?

Rosomački lonci se nalaze nadomak Pirota, u selu Slavinje. Ovaj lokalitet se nalazi na samom istoku zemlje, na granici sa Bugarskom.

Selo Slavinja nalazi se tridesetak kilometara istočno od Pirota. Ono je polazna tačka za istraživanje kanjona Rosomački lonci.

Komentari 0
Povezane vijesti
Koja generacija najviše „divlja“ po putu? Koja generacija najviše „divlja“ po putu?
Poseban gen određuje ljevoruke Poseban gen određuje ljevoruke
Na današnji dan rođen Mladen Sekulović, prvi oskarovac iz Bileće (FOTO) Na današnji dan rođen Mladen Sekulović, prvi oskarovac iz Bileće (FOTO)
Najčitanije
 • Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke
  19h 48m
  0
 • Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
  13h 26m
  0
 • Izgorio pomoćni objekat u Bulozima
  20h 2m
  0
 • Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali
  19h 53m
  2
 • Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO)
  8h 52m
  6