Српски манастир до краја године добија струју од сунчеве енергије

12.10.2023. 15:30
0
ИЗВОР: srna.rs

Манастир Хиландар до краја године треба да добије струју произведену од соларне енергије будући да Света Гора нема прикључак ни на један енергетски систем, па се манастир за сада служи агрегатима на дизел.

Поред тога што ће сачувати природу, пројекат ће знатно побољшати услове живота монаха Свете српске царске лавре, наводи Спутњик.

Пројекат подразумијева пројектовање, набавку и уградњу шест трафостаница са седам километара дистрибутивне мреже, поље фотонапонских панела, инвертера, батерија и дизел-агрегата. Назван је хибридним, јер ће кад не буде сунца, систем ће моћи да ради и на дизел.

Кључну улогу у овом пројекту имала је компанија "Имел" уз чију је подршку одржано донаторско вече "Енергија за Хиландар".

У манастиру кажу да су захваљујући власнику и предсједнику компаније Слободану Урошевићу и генералном директору Мирку Урошевићу прикупљена знатна иницијална средства, што су касније пратиле донације у новцу и услугама пријатеља манастира.

Очекивања су да до краја године буде све завршено и пуштен у рад систем напајања манастира струјом.

Пројекат израде хибридног система напајања и дистрибуције електричне енергије почео је 2016. године са идејом да се Хиландару омогући економичан, ефикасан, поуздан и еколошки чист извор енергије, који би имао равномјерну доступност у свим дијеловима манастирског имања.

Добротворна акција за изградњу новог хибридног хиландарског енергетског система тада је покренута уз благослов /блаженопочившег/ патријарха српског Иринеја и игумана Хиландара архимандрита Методија.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    2h 2m
    5
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    19h 43m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    16h 42m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    17h 54m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    16h 48m
    0