Српски манастир до краја године добија струју од сунчеве енергије

12.10.2023. 15:30
0
ИЗВОР: srna.rs

Манастир Хиландар до краја године треба да добије струју произведену од соларне енергије будући да Света Гора нема прикључак ни на један енергетски систем, па се манастир за сада служи агрегатима на дизел.

Поред тога што ће сачувати природу, пројекат ће знатно побољшати услове живота монаха Свете српске царске лавре, наводи Спутњик.

Пројекат подразумијева пројектовање, набавку и уградњу шест трафостаница са седам километара дистрибутивне мреже, поље фотонапонских панела, инвертера, батерија и дизел-агрегата. Назван је хибридним, јер ће кад не буде сунца, систем ће моћи да ради и на дизел.

Кључну улогу у овом пројекту имала је компанија "Имел" уз чију је подршку одржано донаторско вече "Енергија за Хиландар".

У манастиру кажу да су захваљујући власнику и предсједнику компаније Слободану Урошевићу и генералном директору Мирку Урошевићу прикупљена знатна иницијална средства, што су касније пратиле донације у новцу и услугама пријатеља манастира.

Очекивања су да до краја године буде све завршено и пуштен у рад систем напајања манастира струјом.

Пројекат израде хибридног система напајања и дистрибуције електричне енергије почео је 2016. године са идејом да се Хиландару омогући економичан, ефикасан, поуздан и еколошки чист извор енергије, који би имао равномјерну доступност у свим дијеловима манастирског имања.

Добротворна акција за изградњу новог хибридног хиландарског енергетског система тада је покренута уз благослов /блаженопочившег/ патријарха српског Иринеја и игумана Хиландара архимандрита Методија.

Коментари 0
Повезане вијести
Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године Обнова српске светиње наставља се ове и дијелом наредне године
Боравак на Хиландару – посебно животно искуство Боравак на Хиландару – посебно животно искуство
Момо Капор о Хиландару Момо Капор о Хиландару
Најчитаније
 • Возачи одустају од вожње на плин
  23h 42m
  4
 • Немања Цуровић побједник Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака"
  11h 25m
  0
 • Помозимо Игору да отпутује на операцију
  9h 49m
  0
 • Дјеца брачног пара који је скочио са зграде пронађена мртва у стану
  1h 56m
  0
 • Република Српска стари и нестаје: За 20 година изгубљен град величине Приједора, ускоро ће сваки трећи становник бити пензионер
  22h 53m
  0