Srpski manastir do kraja godine dobija struju od sunčeve energije

12.10.2023. 15:30
0
IZVOR: srna.rs

Manastir Hilandar do kraja godine treba da dobije struju proizvedenu od solarne energije budući da Sveta Gora nema priključak ni na jedan energetski sistem, pa se manastir za sada služi agregatima na dizel.

Pored toga što će sačuvati prirodu, projekat će znatno poboljšati uslove života monaha Svete srpske carske lavre, navodi Sputnjik.

Projekat podrazumijeva projektovanje, nabavku i ugradnju šest trafostanica sa sedam kilometara distributivne mreže, polje fotonaponskih panela, invertera, baterija i dizel-agregata. Nazvan je hibridnim, jer će kad ne bude sunca, sistem će moći da radi i na dizel.

Ključnu ulogu u ovom projektu imala je kompanija "Imel" uz čiju je podršku održano donatorsko veče "Energija za Hilandar".

U manastiru kažu da su zahvaljujući vlasniku i predsjedniku kompanije Slobodanu Uroševiću i generalnom direktoru Mirku Uroševiću prikupljena znatna inicijalna sredstva, što su kasnije pratile donacije u novcu i uslugama prijatelja manastira.

Očekivanja su da do kraja godine bude sve završeno i pušten u rad sistem napajanja manastira strujom.

Projekat izrade hibridnog sistema napajanja i distribucije električne energije počeo je 2016. godine sa idejom da se Hilandaru omogući ekonomičan, efikasan, pouzdan i ekološki čist izvor energije, koji bi imao ravnomjernu dostupnost u svim dijelovima manastirskog imanja.

Dobrotvorna akcija za izgradnju novog hibridnog hilandarskog energetskog sistema tada je pokrenuta uz blagoslov /blaženopočivšeg/ patrijarha srpskog Irineja i igumana Hilandara arhimandrita Metodija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
Obnova srpske svetinje nastavlja se ove i dijelom naredne godine Obnova srpske svetinje nastavlja se ove i dijelom naredne godine
Boravak na Hilandaru – posebno životno iskustvo Boravak na Hilandaru – posebno životno iskustvo
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    9h 23m
    8
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    11h 54m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    9h 37m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    9h 29m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    1h 44m
    0