Српско питање процес који ће тешко бити скорије окончан

21.11.2020. 21:17
0

У Српској кући у Подгорици данас је одржан округли сто о теми "Балкан и српско питање у 21. вијеку - стање и перспективе" на којем је закључено да је српско питање процес који ће тешко бити окончан у скорије вријеме.

На округлом столу су говорили еминентни историчари и друштвени радници из Црне Горе, Србије и Хрватске, те је исказано очекивање да политичке промјене у Црној Гори чине повољнији амбијент за редефинисање и афирмисање српског питања.

Истакнуто је да озбиљна и одговорна политика државе Србије према Србима на свим просторима није посљедица асимилаторских претензија већ напор да се очува национално јединство Срба као предуслова да се заштити и ојача њихов национални, историјски, културни и сваки други идентитет.

Један од учесника, историчар из Новог Сада Немања Старовић је истакао да српски етнички простор запосиједа саобраћајну и комуникациону кичму Балкана и што их чини незаобилазним фактором његове европеизације.

Посебно је апострофирао грешку која се чини када се говори о протјеривању Срба са њихових етничких простора, нарочито из Хрватске, гдје се бројке прогнаних исцрпљују само на оне прогнане у акцијама "Бљесак" и "Олуја" док је тај процес трајао деценијама прије.

На почетку скупа одата је пошта блаженопочившим патријарху српском Иринеју и митрополиту црногорско-приморском Амфилохију. Поздравну ријеч имао је директор Српске куће Емил Лабудовић.

Коментари 0
Повезане вијести
Прота Вујачић саслушан у Центру безбједности у Подгорици
Владика Кирило саслушан у Центру безбједности у Подгорици
Црна Гора: У Подгорици и Цетињу од вечерас полицијски час
Најчитаније
 • Додикова освета: Мијења закон да развласти градоначелника Бањалуке и Бијељине
  24.11.2020
  3
 • Мигрант напао дјевојку у сарајевском насељу Добриња
  25.11.2020
  2
 • У Источном Сарајеву корона вирус потврђен код 10 особа
  24.11.2020
  1
 • Прераст - природни феномен у кориту Паљанске Миљацке
  25.11.2020
  0
 • Соколац: Кад чаробни тренуци природе запну за око Момира Томића
  24.11.2020
  0