Шта купити: Млађи ауто са већом километражом или обрнуто?

30.09.2024. 18:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Није лако изабрати аутомобил којим ћемо бити задовољни и који ће нам служити дуги низ година. Да ли је боље купити млађи ауто са већом километражом или старији са мањом километражом?

Матас Бузелис, стручњак из компаније која прикупља и обрађује податке о аутомобилима, открива шта не треба занемарити приликом куповине возила.

Купаца половних аутомобила знатно је више него оних који посежу за новим аутомобилима. Разумљиво, јер стандард дозвољава само мањини да инвестира у нови аутомобил, а удио возача који куповином млађег половних возила покушавају да избјегну нагли пад вриједности расте, што је најуочљивије у првим годинама коришћења аутомобила.

Међутим, избор квалитетног половног аутомобила за новац који имате је све само не лак.

Гдје тражити, шта тражити? Новији са већом километражом или старији а који је мање прешао? Да ли дизеле треба избјегавати на тржишту половних возила – у свјетлу предстојећих прописа ЕУ – или су добро очувани аутомобили са дизел моторима роба вриједна пажње управо због тих нових прописа? Много је питања, још више дилема.

- Обично препоручујемо тражење половних аутомобила ван сезоне – почетак љета или друга половина јесени може бити добар тренутак за тражење јефтинијих аутомобила. Септембар је, на примјер, прилично активан, много људи у септембру тражи нови половни аутомобил - каже Матас Бузелис, стручњак за аутомобиле и додаје:

- Зима може бити проблематична јер може бити незгодно прегледати аутомобил по киши или снијегу. Такође, аутомобили опремљени зимским гумама могу бити бучнији, а то може прикрити неке од сумњивих звукова који долазе из мотора, погона или вјешања. Међутим, може бити добра идеја да потражите половни аутомобил у било којем тренутку. Више се ради о проналажењу најбоље вриједности за новац, а вријеме на то има релативно мали утицај.

 

Шеф комуникација у компанији „carVertical“ наводи да се највише траже дизелаши.

- Возачи углавном траже половне аутомобиле са дизел мотором, углавном хечбекове. Више су заинтересовани за аутомобиле опремљене мануелним мјењачем, а у просјеку гледају аутомобиле старе око девет година. Такође, у просјеку разматрају аутомобиле на дизел са око 134.800 километара, односно бензинце са 81.500 километара - наводи он.

Да ли то значи да треба бјежати од аутомобила који су прешли знатно више километара?

- Не волимо да стварамо идеју да је боље избјегавати возила са више од, рецимо, 300.000 километара на бројачу километара. Важан је квалитет половних аутомобила и начин на који је одржаван. Ако историја показује константан пораст километраже и ауто је уредно сервисиран, са таквим аутомобилом не би требало бити већих проблема.У супротном, боље је такав ауто избјећи или га врло пажљиво прегледати. На таквим аутомобилима треба замијенити зупчасти каиш или ланац мотора, замијенити уље и темељно сервисирати, јер обично нема података када је такав сервис обављен - упозорава Бузелис.

Поузданост аутомобила зависи и од одређених фактора, као што су врста горива, година производње или чак марка произвођача.

- Постоје изузеци попут старих (или чак класичних) Мерцедес-Бенз аутомобила који прелазе 400.000 километара и још могу да вуку као 'радни коњ'. Међутим, боље је узети у обзир аутомобил са 300.000 километара ако постоје обимни документовани сервисни записи (или физички документи, ако нису дигитализовани). Без овога, такав аутомобил би могао да буде рупа кроз коју ће само цурити новац. Постоје возила која за неколико година могу да пређу 200.000 километара. Новији премијум дизел модели су изузетно погодни за дужа путовања, па је важно да се километража углавном обавља на аутопутевима, а не у саобраћају - истиче Бузелис.

Која је онда старост аутомобила који се препоручује за куповину, када је ријеч о половном возилу?

"Слатка зона" куповине половних аутомобила је када је стар између три и пет година. Тада ће возило већ бити у великој мјери амортизовано и не би требало тако брзо да амортизује у наредних три до пет година. Ауто старији од 15 година треба темељно прегледати – избјегавајте га или га купите по нижој цијени ако постоје историјски докази о озбиљној штети. Међутим, веома стара возила имају тенденцију да буду супер приступачна и понекад се купују да би се користила док се не почну распадати.

- Увијек изричито савјетујемо возачима да истраже историју таквих аутомобила јер свака информација која показује да би безбједност могла да буде угрожена је сигнал купцима да траже алтернативне понуде - каже Бузелис.

С обзиром на промјене у законодавству ЕУ, тенденцију да се бензинци и дизел аутомобили на путевима годинама замијене електричним, потребно је запитати се да ли је препоручљиво купити аутомобил на дизел или бензинац који је данас стар неколико година.

Бузелис сматра да су дизел или бензински аутомобили прилично рационалан избор за већину возача.

Њихова просјечна тржишна вриједност је приступачна у поређењу са електрификованим или потпуно електричним возилима, док су њихове карактеристике или могућности у смислу домета или практичности далеко супериорније у односу на електрична возила.

- Људи још нису убијеђени да треба да пређу на електрична возила јер постоје инфраструктурни проблеми у густо насељеним мјестима, гдје возачи немају своје пуњаче или не могу да напуне аутомобиле на послу - наводи он.

Коментари 0
Повезане вијести
Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини Стручњаци упозоравају: Паркиран аутомобил није пожељно оставити у брзини
Почела производња руског електричног аутомобила „е-ларгус“ Почела производња руског електричног аутомобила „е-ларгус“
Шта возачи треба да редовно провјеравају? Шта возачи треба да редовно провјеравају?
Најчитаније
  • Мања запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
    10h 52m
    0
  • Жељко Пржуљ - "Сами на свијету" (одломак)
    9h 0m
    0
  • Милан Ракић, пјесник, дипломата и тајни агент: Волио је двије жене и ослободио Косово
    9h 14m
    0
  • Преминуо примаријус доктор Момир Јанковић
    6h 36m
    1
  • Душка Алексић: "Поломљен ми је нос, супруг има тешке повреде главе и стомака"
    8h 3m
    0