Шта пише у нацрту закона који враћа химну "Боже правде"

21.06.2024. 11:29
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Посланици Народне скупштине Републике Српске на престојећој сједници разматраће Нацрт закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне на начин да се у употребу врате химна Боже правде и грб Немањића.

У Нацрту закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и хитме који је предложио Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске наводи се: "Заједно са истицањем заставе и грба/амблема Републике Српске и извођењем химне Републике Српске могу се истицати заставе и грбови и изводити химне страних држава са којима Република Српска има потписан Споразум о успостављању специјалних паралелних односа, односно држава са којима поједини или сви конститутивни народи или Остали или грађани у Републици Српској имају заједничко историјско, културолошко и традиционално насљеђе".

Подсјећања ради, грб Немањића и химна Боже правде у Републици Српској били су употреби све до 2007. године када их је оспорио Уставни суд БиХ. Недуго након тога, како би испунила одлуку Уставног суда БИХ, Република Српска усвојила је нову химну "Моја Република", а грб Немањића је замијењен амблемом.

Коментари 0
Повезане вијести
Драгана Чавка: Осјећам се као Бошњакиња Драгана Чавка: Осјећам се као Бошњакиња
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Најчитаније
 • Ово је полицајац који је убијен у Лозници
  18h 28m
  4
 • Ушао у лифт у суботу, а изашао у понедјељак
  10h 32m
  0
 • Рањени полицајац открио детаље крвавог пира Албанца
  8h 2m
  0
 • Од морбила преминуо младић у Сарајеву
  15h 51m
  0
 • Прекид електричне енергије у Палама
  19h 39m
  0