Шта показују подаци Евростата о броју радних сати широм континента

29.07.2024. 19:37
0
ИЗВОР: Вељко Зељковић

Радници из БиХ су европски рекордери по броју радних сати, а мјесечно на послу остају око 25 часова дуже него што је просјек у земљама Европске уније.

Показују ово најновији подаци Евростата, који откривају да радна седмица у БиХ траје дуже у односу на све европске државе, осим Србије - укупно око 42 сата, што је за чак четрдесетак сати мјесечно више од времена које, примјера ради, холандски радник проведе на послу.

Четири радна дана, 32 сата у седмици - звучи као фантазија за многе послодавце и раднике у БиХ, док у Европској унији овај тренд, а што се може видјети и из података Евростата, узима све већи замах. Истраживања откривају да су фирме које су увеле четвородневну радну седмицу након тога имале још боље пословне резултате.

Одморни и расположени радници били су главни „кривац” - јер су у радну седмицу улазили много опуштенији, проналазећи већи баланс између пословног и приватног живота.

Када је у питању БиХ, овакав принцип рада није наишао на одобравање код већине послодаваца, јер сматрају да скраћену радну седмицу није могуће спровести у пракси, а ако би се тако нешто и урадило, наводе да би били принуђени да режу плате. Како су истакли радници раде на сат и што више раде, имају и већу плату. И обратно.

Пракса је, међутим показала да није баш све тако како они тврде. Ако смо европски рекордери по броју радних сати, ваљда би требало да смо при врху и по висини плата. И јесмо, али само ако обрнемо листу наопачке.

Просјечна мјесечна примања тренутно у БиХ износе око 1.400 марака. Ако овај број подијелимо са поменутим бројем радних сати - испада да је сатница једног радника у БиХ тек око осам марака, што је за три пута мање од европског просјека. Још гори је однос уколико ову једноставну математичку рачуницу примијенимо на минималац, који у ФБиХ износи 600 марака, а у Републици Српској 900.

У првом случају испада да је сатница 3,5 марака, а у другом око пет, односно да је дневница оних који су на минималцу у ФБиХ 28 марака, а у Републици Српској око 40. У преводу - један обичан човјек са просјечном платом, или минималцем у БиХ, са зарађеном дневницом не може своју породицу одвести на неки пристојан ручак у ресторан.

Математика

Коментаришући све ове податке предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић истиче да је када је у питању БиХ ситуација вјероватно још и гора, а поготово ако би се у ову статистику и математичку рачуницу као једна од битних ставки, варијабли, укалкулисао и рад на црно - викендом и другим нерадним данима, којем су изложени поједини радници готово свакодневно.

Како је рекла дужина радне седмице је јасно дефинисана и прецизирана - и она износи 40 сати седмично, односно максимално 180 мјесечно. Све преко тога, појашњава она, требало би да буде ријешено појединачним уговорима између радника и послодавца.

- Постоји институт прековременог рада. Нажалост послодавци га врло често избјегавају, јер има доста случајева да поједини људи раде и по десет па чак и 12 сати дневно, а то им се нигдје не води, већ уписује као да су наводно радили само осам. Радници пристају на то, јер су принуђени, немају алтернативу - каже Мишићева, наводећи да је овај проблем посебно присутан у сектору трговине, али и грађевинарства.

Наводи и да је због тешке економске ситуације у земљи, али и ниских плата, које су далеко испод европског просјека, врло чест случај да су поједини људи једноставно приморани да раде и више послова и то обично на црно.

Сматра да се на овај начин крши постојећи закон о раду, али и прописи који регулишу број радних сати и обавезно плаћање прековременог рада. Осврћући се на велику разлику у броју радних сати које оствари један радник из БиХ и Европске уније указује да у појединим европским земљама већ одавно постоји један тренд да се радна седмица скрати за одређен број сати.

И она се позвала на нека од спроведених истраживања економиста, али и социолога, која су показала да у тим случајевима скраћивања радне седмице - продуктивност расте.

- Готово сва истраживања су показала да краћа радна седмица, односно више слободног времена за одмор и породицу, доноси само позитивне резултате, јер су радници задовољнији, продуктивнији, али и иновативнији. На тај начин и економска, али и социјална слика неког друштва постаје боља - наводи Мишићева.

Нажалост, истиче она, то није случај и код нас, јер би поједини послодавци, да могу, и посљедњу кап крви исисали из својих радника, наводећи да има и честитих власника фирми, али веома мало. Открива и да када је у питању минималац и ту има доста злоупотреба, јер су послодавци склони да приликом обрачуна рачунају буквално све па и прековремени рад и топли оброк да би дошли до износа од 900 марака.

Мјере

Открива и да ће Савез синдиката крајем августа предложити мјере које ће бити упућене на адресу Владе Републике Српске, а које би, између осталог, требало да ријеше ову горућу проблематику, па и поменуту.

За крај је и поручила да ће њен синдикат учинити све да би били побољшани радни услови, повећане плате радницима те живот учињен што нормалнијим.

- Систем мора што прије бити уређен да бисмо овај јаз за Европом бар мало смањили. Нема нам друге - поручила је Мишићева, наводећи да се нада да ће њени приједлози добити подршку од друга два стална учесника у овим преговорима - Владе Српске и послодаваца.

Када су питању подаци Евростата они откривају да је радна седмица запослених у Европској унији износила 36,1 сат, скоро шест мање од БиХ (41,4). Најдуже се ради у Грчкој, 39,8 сати, што је и даље за скоро два сата краће него у БиХ. Потом слиједе Румунија са радном седмицом од 39,5 сати, Пољска у којој се „арбајтује” 39,3 и Бугарска са 39 сати.

У Аустрији она износи 33,6 сати, у Њемачка - 34, а у Норвешкој - 33,9. Најкраће се ради у Холандији, тек 32,2 сата. Када је у питању остатак Европе, који је ван ове уније, БиХ једино шију Турска и Србија - у којој запослени у просјеку раде 41,7 сати седмично. Када је у питању Холандија, она је по много чему специфична.

Просјечна плата износи 2.855 евра. Када је у питању минималац, он износи 1.934 евра мјесечно, односно 446 седмично. Износ минималне плате власти преиспитују чак два пута годишње - 1. јануара и 1. јула. Радна седмица је врло често четири радна дана.

Пола примања дајемо за храну

Просјечна нето плата у БиХ исплаћена у јуну износила је око 1.400 марака и већа је за двадесетак у односу плату исплаћену у мају. Највишу имају запослени у области финансијских и дјелатности осигурања, а најнижу у грађевинарству, тек нешто више од 1.100 КМ.

Када је у питању синдикална потрошачка корпа за јун, она је износила 2.608 марака, а највише се трошило на прехрану - 1.180 марака, што значи да више од 40 одсто плате оде на основне животне потрепштине.

Коментари 0
Повезане вијести
Истраживачи: Бука на радном мјесту повећава стрес и крвни притисак Истраживачи: Бука на радном мјесту повећава стрес и крвни притисак
Радник који је био на боловању 15 година тужио фирму јер му није дала повишицу Радник који је био на боловању 15 година тужио фирму јер му није дала повишицу
Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 1m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 43m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 11m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 32m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 41m
    0