Шта смијете унијети у Хрватску и колике су казне

03.01.2023. 11:34
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Због свих правила којих је толико да их понекад није лако запамтити ни самим цариницима важно је подсјетити на попис свих ствари које смијете, односно, не смијете уносити преко границе у Хрватску.

Хрватска је постала 20. чланица еврозоне, а постала је и нова чланица шенгенске зоне, највећег подручја слободног кретања роба и људи у свијету.

Од 1. јануара 2023. почиње период двојног оптицаја, који ће трајати 14 дана, односно до 14. јанура у 24 часа. Током тог периода приликом готовинских трансакција истовремено ће се, уз евро, моћи користити и готов новац куне као законско средство плаћања. Новчани износи који се морају платити или обрачунати прерачунавају се уз примјену фиксног курса конверзије који је одређен на нивоу 1 евро = 7,53450 куна.

Планирате ли ускоро путовати у иностранство сигурно се питате шта (не)смијете преносити преко границе. Вечерњи лист је објавио попис свих ствари које смијете односно не смијете уносити у Хрватску.

Прво треба напоменути како се ова листа односи на увоз робе из земаља које се налазе изван ЕУ, с изузетком Швајцарске, Исланда, Норвешке, Сан Марина, Андоре и Лихтенштајна. Дакле, за ова посљедње набројане државе вриједе иста правила као да превозите робу унутар ЕУ те ту нема никаквих ограничења. Још нека посебна правила вриједе за Фарска острва и Гренланд, али да се додатно не би компликовала ионако дуга листа, те двије државе су изостављене с овог пописа.

Укратко, ако увозите робу из трећих земаља ( Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Албанија итд.) лимит за увоз робе не смије по особи премашивати 3.200 куна у поморском и ваздушном саобраћају те 2.200 куна у свим осталим врстама превоза, односно, 1.100 куна за путнике млађе од 15 година независно којим пријевозним средством путују, преноси N1.

Путници у ваздушном саобраћају у Хрватску могу унијети нешто више дуванских прерађевина од оних који путују другим облицима саобраћаја. Они у ваздушном пријевозу могу унијети 200 цигара, 100 цигариллоса, 50 цигара и 250 грама дувана за пушење.

Особе које путују друмским или жељезничким превозом могу унијети 40 цигарета, 20 цигариллоса, 10 цигара и 50 грама дувана за пушење. Сви путници могу унијети једнаку количину од 50 грама гријаног дуванског производа, 10 милилитара е-течности те 50 грама тзв. нових дуванских производа из чланка 94. став 2. Закона о таксама.

Кад су у питању алкохолна пића, једнака правила вриједе и за све врсте превоза - свима је допуштено унијети 16 литара пива, 4 литре вина те 2 литре алкохолних пића која имају мање од 22% алкохола, односно, један литар јачих алкохолних пића.

Ако желите плаћати таксу могуће је, уз услов да сте старији од 17 година, унијети 800 цигарета, 400 цигариллоса, 200 цигара, килограм духана, 10 литара жестице, 90 литара вина, 110 литара пива те 100 милилитара е-течности, а све преко тога нећете моћи унијети чак ни уз плаћање.

Царински службеници обављају службене контроле производа животињског подријекла који чине дио личног пртљага путника, тако да уопште није допуштено унијети месо и млијеко те производе од меса и млијека. Допуштено је по особи унијети 20 килограма свјеже, сушене, куване, осољене или димљене рибе, козице, ракове и дагње. Када су у питању други производи животињског поријекла, попут меда, јаја, производа од јаја, меса пужева или жабљих кракова, ту је допуштено унијети до 2 кг по особи. Свјежег воћа и поврћа, осим кромпира, смијете унијети до 5 килограма.

Остали производи (храна за дојенчад и кућне љубимце, колачи, слаткиши, додаци прехрани, гориво…)

Путници из трећих земаља могу у Хрватску унијети до два килограма млијека у праху за дојенчад, хране за дојенчад и посебне хране која се користи због медицинских разлога те за унос хране за кућне љубимце која се користи због здравствених разлога уз услове да не захтијева држање у фрижидеру прије отварања.

Без ограничења или у количини за личну употребу, сви путници у Хрватску могу унијети хљеба, колача, кекса, вафла и облатни, двопека, тостираног хљеба и сличних препечених производа с мање од 20 % прерађених млијечних производа и производа од јаја који су трајни на собној температури.

Без ограничења се могу унијети и бројни други производи попут чоколада и посластица (укључујући слаткише) с мање од 50 одсто прерађених млијечних производа и производа од јаја, додатака храни пакованих за крајњег потрошача који садржавају мање количине (укупно мање од 20 %) прерађених производа животињског поријекла, маслине пуњене рибом, тјестенина и резанци, концентрати супе и побољшивачи окуса.

Кад је у питању гориво, у канистерима смијете превести до 10 литара идентичног горива оном који се налази у вашем возилу, дакле нема превоза дизела ако возите бензинца.

Уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама потребним највише за лијечење до мјесец дана (уз услов да су одобрени од надлежних тијела земље произвођача) и то уз посједовање одговарајуће медицинске документације.

Уношење лијекова који садрже дрогу, такође за личне потребе путника, могуће је у количини потребној за лијечење до највише пет дана, и то такође уз посједовање медицинске документације, из које произлази неопходност узимања односнога лијека.

Ако се ипак одлучите коцкати, знајте да вас могу “опалити по џепу” с казном која може износити и до 100.000 куна (око 25.000 КМ). Конкретно, када се одређује висина казне битно је што и колико тога сте покушали прошверцати.

За прекршај непријављивања робе или непријављивања све робе или неподношења робе или неподношења све робе, из чл. 64 ст. 1. тачка 11. Закона о проведби царинског законодавства ЕУ-а прописана је новчана казна за физичку особу од 2.000 кн (око 521 КМ) до 50.0000 кн (око 13.026 КМ). За уношење или покушај уношења робе у царинско подручје Уније на скривен начин или изношење или покушај изношења робе из царинског подручја Уније на скривен начин, те за неподношење царинске декларације за робу или дио робе, ако се ради о роби комерцијалне нарави или роби за коју су прописане забране или ограничења при увозу или извозу, чл. 63 ст. 1. Закона о проведби царинског законодавства ЕУ-а прописана је новчана казна за физичку особу од 3.000 кн (око 781 КМ) до 100.000 кн (око 78.187 КМ).

Познати примјери казне износили су 5.100 куна (око 1.328 КМ) за покушај уношења двије вреће, односно око 15 кг купуса, 3.500 куна (око 911 КМ) за три бундеве, 4.000 куна (око 1.042 КМ) за три акумулатора те чак 22.000 куна (око 5.731 КМ) за 6 килограма свјежег и 5 килограма сувог меса.

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО) Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО)
Невријеме стигло у Хрватску: Стабло пало на ауто Невријеме стигло у Хрватску: Стабло пало на ауто
Нестало још једно дијете: Хрвати активирали "Нено" аларм Нестало још једно дијете: Хрвати активирали "Нено" аларм
Најчитаније
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    6h 18m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    23h 28m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    1h 44m
    0
  • Посни роштиљ од кромпира
    1h 54m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    1h 59m
    0