Шта све жене трпе да би сачувале посао ?

28.12.2019. 12:42
0
ИЗВОР: Srpska.info

Кад је ријеч о радним правима,  жене у БиХ су на удару дискриминације у свим сегментима: од огласа за запошљавање, до закидања на платама и препрека у напредовању, показало је регионално истраживање из 2018. о дискриминацији на тржишту рада.

Драгана Дардић, извршна директорка Хелсиншког парламента грађана Бањалука, организације која је, у оквиру регионалног пројекта „Оснаживање организација цивилног друштва за борбу против дискриминације и унапређивање женских радних права“, била задужена за анализу стања у БиХ, каже да су резултати забрињавајући.

– У огласима за запошљавање послодавци отворено траже “младе раднице пријатног изгледа”, што је најочигледнија дискриминација. Потом се у интервјуима за посао женама постављају питања о брачном статусу, планирању породице, трудноћи. Када се запосле многе жене трпе најгрубље облике дискриминације, добијају мању плату за исти рад у односу на мушке колеге, дају им се откази због трудноће, а присутно је и сексуално узнемиравање и мобинг – каже Дардићева.

Истраживање у БиХ, које је финансирала Европска унија, обухватило је анализу правног оквира, те анализу одговора доби­јених у више од 100 институција, као и интервјуе са жртвама дискриминације и онлајн анкету.

Слика

Истраживање је показало да у БиХ, осим што су дискиминисане и изложене мобингу и сексуалном насиљу, жене раднице не могу да рачунају да ће институције стати на њихову страну. Пракса је показала да се инспекције проглашавају ненадлежнима за мобинг и да све незадовољне раднике и раднице упућују на суд, а судови су спори, неефикасни и неријетко на страни моћнијих.

– У БиХ није успостављен повјерљив и безбједан систем за подношење жалби у вези с дискриминацијом на основу пола и сексуалним узнемиравањем на радном мјесту. Истраживање је показало да се подаци о дискриминацији на радном мјесту не евиденти­рају, да не постоји судска пракса процесуирања случајева дискриминације, те да је правни оквир који уређује дискриминацију на основу пола у области рада и запошљавања у БиХ фрагментиран и неконзистентан. Судски поступци су екстремно дуги, финансијски и ментално исцрпљујући, па многе жене одустају од битке за правду – закључује Драгана Дардић.

Коментари 0
Повезане вијести
Даме из Републике Српске које мијењају свијет Даме из Републике Српске које мијењају свијет
Жене боље тумаче емотиконе у порукама Жене боље тумаче емотиконе у порукама
Након минималца, прашину подигао и топли оброк од 220 КМ мјесечно Након минималца, прашину подигао и топли оброк од 220 КМ мјесечно
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 35m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 40m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 49m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 28m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 56m
    0