Стала са радом РиТЕ „Гацко“: Да ли је немар руководиоца зауставио рад овог привредног гиганта?

01.12.2023. 12:37
0
ИЗВОР: istokrs.com

Термоелектрана “Гацко” од данас не испоручује електричну енергију и није у систему  Електропривреде “Републике Српске”, сазнаје портал ИСТОК.

Ово стање запрепастило је, не само стручну јавност и не само у Републици Српској и региону. Ово утолико прије, још су из РиТЕ Гацко “објаснили” да је до прекида производње електричне енергије дошло због наводног квара на електронапојној пумпи, а сви у Гацку знају да нема довољних количина угља на депоу, јер се није размишљало на вријеме о потребним количинама ове руде а вријеме је зиме, кише, невремена кад је отежана експлоатација.

Одборница СДС-а Гацко Јелица Бјековић указује да су руководиоци на вријеме планирали, у љетњем периоду и  раном јесењем, па да на главном депоу има више од 150.000 тона угља који је припремљен, не би дошло до стајања и угрожавања егзистенције цијеле регије и њених становника.

Бјековићева подсјећа да је јавности Гацка познато да је Kлуб одборника ове странке тражио да се о проблемима на РиТЕ расправља у локалном парламенту те да то власт није дозволила већ су понудили да одборници буду њихови гости на РиТЕ како би презентовали све потребне податке што је и прихваћено.

- На састанку 25. 11. 2023, који је био одржан у просторијама РиТЕ, речено нам је да у овом привредном предузећу нема проблема са угљем и да њени застоји нису због недостатка угља. Такође нам је ситуација на РиТЕ Гацко приказана као стабилна те да она ради у пуном капацитету - каже Бјековићева.

У име Kлуба одборника СДС-а, Бјековићева је тражила да се све што је речено на том састанку претвори у документ у виду Информације, коју би доставили у кабинет предсједника скупштине,како би се могао сазвати колегијум ,а потом и тематску сједницу о стању на РиТЕ Гацко и како би усагласили заједничке закључке на ову тему.

- На тај начин,преко добијених материјала информисали би се о стварном стању на транспарентан начин гдје би информација била доступна и градјанима Гацка за које у овом моменту не треба говорити колико су забринути због постејећег стања - додала је Бјековићева.

Овај приједлог према њеним ријечима није наишао на разумијевање, а руководиоци РиТЕ “Гацко” се нису сложили са оваквим ставом о сазивању сједнице.

- Зашто је то тако, можемо да закључимо 5-6 дана послије нашег састанка. Наша сазнања говоре да је прави разлог изласка са мреже недостатак угља а не неки наводни квар на електронапојној пумпи како кажу они који су нас само прије пар дана увјеравали да се о РиТЕ шире разне дезинформације и да не смијемо да олако прихватамо такве приче - закључила је Бјековићева.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 20m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 16m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 20m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 13m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 10m
    0