Stala sa radom RiTE „Gacko“: Da li je nemar rukovodioca zaustavio rad ovog privrednog giganta?

01.12.2023. 12:37
0
IZVOR: istokrs.com

Termoelektrana “Gacko” od danas ne isporučuje električnu energiju i nije u sistemu  Elektroprivrede “Republike Srpske”, saznaje portal ISTOK.

Ovo stanje zaprepastilo je, ne samo stručnu javnost i ne samo u Republici Srpskoj i regionu. Ovo utoliko prije, još su iz RiTE Gacko “objasnili” da je do prekida proizvodnje električne energije došlo zbog navodnog kvara na elektronapojnoj pumpi, a svi u Gacku znaju da nema dovoljnih količina uglja na depou, jer se nije razmišljalo na vrijeme o potrebnim količinama ove rude a vrijeme je zime, kiše, nevremena kad je otežana eksploatacija.

Odbornica SDS-a Gacko Jelica Bjeković ukazuje da su rukovodioci na vrijeme planirali, u ljetnjem periodu i  ranom jesenjem, pa da na glavnom depou ima više od 150.000 tona uglja koji je pripremljen, ne bi došlo do stajanja i ugrožavanja egzistencije cijele regije i njenih stanovnika.

Bjekovićeva podsjeća da je javnosti Gacka poznato da je Klub odbornika ove stranke tražio da se o problemima na RiTE raspravlja u lokalnom parlamentu te da to vlast nije dozvolila već su ponudili da odbornici budu njihovi gosti na RiTE kako bi prezentovali sve potrebne podatke što je i prihvaćeno.

- Na sastanku 25. 11. 2023, koji je bio održan u prostorijama RiTE, rečeno nam je da u ovom privrednom preduzeću nema problema sa ugljem i da njeni zastoji nisu zbog nedostatka uglja. Takođe nam je situacija na RiTE Gacko prikazana kao stabilna te da ona radi u punom kapacitetu - kaže Bjekovićeva.

U ime Kluba odbornika SDS-a, Bjekovićeva je tražila da se sve što je rečeno na tom sastanku pretvori u dokument u vidu Informacije, koju bi dostavili u kabinet predsjednika skupštine,kako bi se mogao sazvati kolegijum ,a potom i tematsku sjednicu o stanju na RiTE Gacko i kako bi usaglasili zajedničke zaključke na ovu temu.

- Na taj način,preko dobijenih materijala informisali bi se o stvarnom stanju na transparentan način gdje bi informacija bila dostupna i gradjanima Gacka za koje u ovom momentu ne treba govoriti koliko su zabrinuti zbog postejećeg stanja - dodala je Bjekovićeva.

Ovaj prijedlog prema njenim riječima nije naišao na razumijevanje, a rukovodioci RiTE “Gacko” se nisu složili sa ovakvim stavom o sazivanju sjednice.

- Zašto je to tako, možemo da zaključimo 5-6 dana poslije našeg sastanka. Naša saznanja govore da je pravi razlog izlaska sa mreže nedostatak uglja a ne neki navodni kvar na elektronapojnoj pumpi kako kažu oni koji su nas samo prije par dana uvjeravali da se o RiTE šire razne dezinformacije i da ne smijemo da olako prihvatamo takve priče - zaključila je Bjekovićeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za tri dječaka Naš grad bogatiji za tri dječaka
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    16h 42m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    7h 40m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    16h 6m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    14h 21m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    16h 0m
    0