Станови у огласима “не преживе” ни дан

10.11.2023. 18:35
3
ИЗВОР: glassrpske.com

Криза ове године, чини се, у широком луку заобилази тржиште некретнина бар ако је судити по продаји нових станова, која је за 10,9 одсто већа у односу на исти период лани, а да је дошло до стабилизације у бранши тврде и агенти и инвеститори који тврде да потражње не мањка.

Према најновијим подацима Завода за статистику, у трећем тромјесечју ове године продато је 720 станова, од чега 249 у Бањалуци.

Статистичари су израчунали и да је корисна површина продатих нових станова у трећем тромјесечју ове године у односу на исти период лани, такође, порасла и то за 15,5 одсто.

Директор агенције за некретнине “Ремакс” из Бањалуке Драган Милановић каже да су позитивни статистички показатељи резултат стабилизације на тржишту.

- Лни је усљед раста цијена грађевинског материјала изазваних инфлацијом, због рата у Украјини, дошло до поскупљења некретнина и прва реакција купаца била је пад потражње, јер се није знало да ли ће то трајати мјесец, два, пет па је дошло и до пада продаје. Таква је била читава прошла година, а ове имамо благи раст продаје који није достигао 2021. годину, која је вјероватно била рекордна. Купци су се помирили са новонасталим цијенама и продаја је порасла - рекао је Милановић за “Глас”.

Он је истакао да је врло интересантан податак да је продата већа квадратура станова у односу на лани.

- Разлог јесте тај што купцима мањих станова, који се углавном финансирају из кредита, много фактора не иде наруку. Прије свега веће каматне стопе, али и инфлација која је оптеретила њихове кућне буџете па не могу да се задужују у оној мјери као раније, јер им већи дио плате одлази на свакодневне трошкове. С друге стране, људе који имају властита средства, и иначе купују веће станове, инфлација тјера у супротном смјеру. Ако им новац стоји у банци губи на вриједности тако да су они ове године више улагали у некретнине - истиче Милановић.

Додаје да је потражња веома добра те да има станова који буду продати истог дана када се и понуде на огласима.

- Станове купују млади брачни парови, људи из унутрашњости било као инвестицију или за дјецу која студирају у Бањалуци, али и дијаспора. Немали број наших грађана који ради у иностранству купује по више станова јер цијена квадрата, иако за наше прилике висока, њима није проблем с обзиром на зараду. Такође, тржиште некретнина је за наше грађане као оаза улагања, јер код нас мало ко тргује на берзи, покреће бизнис или зарађује од дивиденде. Свако ко има уштеђевину најрадије купи стан - појашњава он и додаје да се цијене квадрата ове године у суштини нису мијењале те да најјефтинији квадрат у Бањалуци кошта 2.950 КМ, а најскупљи 5.000.

Власник и директор грађевинске фирме “Фалкон” из Теслића Момир Смиљанић каже да је и те како задовољан потражњом за становима те да купци већину резервишу прије него што огласе продају и цијену квадрата.

- Тренутно у Бањалуци градимо зграду укупне површине око 6.000 квадрата за коју још нисмо огласили продају, али заинтересовани купци нам се увелико јављају. Од 50-60 станова колико градимо, 70 одсто је већ резервисано. За поједине некретнине има чак и више интересаната. Купци су углавном наши стари клијенти који знају како градимо - рекао је Смиљанић.

Материјал

Момир Смиљанић каже да је ова година знатно повољнија од прошле и када је ријеч о цијенама репроматеријала.

- Жељезо је појефтинило, док је већина осталих материјала задржала исти цијену. Неки су међутим благо поскупили, али то је незнатно и није било турбуленција као лани - рекао је Смиљанић.

Анита Јанковић Речевић

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    naruceni tekst ili realnost 12.11.2023. 14:43
    Slazem se da je cijena stanova nerealno podignuta u odnosu na poskupljenje repromaterijala i usluga gradnje, ali ako uzmete ponudu i potraznju, koja je vrlo bitna za formiranje cijene, a cinjenica je da Lukavici nemate stana odmah useljivog u ponudi, vec se svi stanovi prodaju u toku gradnje, onda ne cude ovolike cijene.
  • Generic placeholder image
    Trezveni 11.11.2023. 19:08
    Naručeni tekstovi. Stanove mogu da kupe ljudi koji rade u zemljama EU ili koji su na budzetu. Nerealna je cijena kvadrata i prosječna plata u ovoj državi,pogotovo u selu Lukavica.
  • Generic placeholder image
    Sve je naopako u ovoj nesrecnoj drzavi 11.11.2023. 08:25
    Koji naruceni i jeftini tekstovi u reziji izvjesne Anite. Sta je cilj? Promovisati prodaju stanova po nerealnim cijenama. Gdje je stav obicnog gradjanina po pitanju prodaje, ko kupuje te stanove, idioti korumpurani.
Повезане вијести
Власницима више станова већи порез Власницима више станова већи порез
Скупо гориво погурало продају хибрида Скупо гориво погурало продају хибрида
Просјечна цијена продатих нових станова 2.690 КМ по квадрату Просјечна цијена продатих нових станова 2.690 КМ по квадрату
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 14m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 58m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 11m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 25m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 17m
    0