Стари станови у Српској достижу цијену нових

01.04.2024. 21:14
4
ИЗВОР: nezavisne.com

Станови у старој градњи на доброј локацији у Српској достижу и вишу цијену од новоградње на периферији, истичу саговорници "Независних новина" из ове области, те додају да се у текућој години не очекује додатни раст цијена некретнина, али такође ни пад.

Наиме, како је рекао Драган Милановић, директор Агенције "Ремаx" Бањалука, цијена станова у новој градњи износи од 3.000 до 5.200 КМ по метру квадратном, док је и стара градња премашила цифру од 3.000 КМ.

- Стара зграда на доброј локацији има високу цијену, и вишу од нове градње на периферији - рекао је Милановић за "Независне новине".

Што се тиче високих цијена старих станова, Милановић истиче да је то посљедица управо раста цијена у новој градњи, те цијена станова у старој градњи прати тај тренд.

- Није логично да цијена нових станова буде 4.000 КМ, а да старе градње буде 1.500 КМ, тако да растом цијена у новоградњи, све врсте некретнина у благом су расту - рекао је Милановић.

Додаје да, све док има потражње, инвеститори наравно да неће да спуштају цијене, те како каже, имајући у виду и број издатих грађевинских дозвола, нема назнака да би могло доћи до пада цијена.

Драган Грубан из Агенције за некретнине "Agent Enex" у Приједору и уредник Фејсбук странице Dom.ba за "Независне новине" рекао је да су половни станови у Приједору достигли цијену вишу од 2.000 КМ по метру квадратом.

- Цијена новоградње варира у зависности од локације, а креће се од 2.500 до 3.000 КМ по квадрату - рекао је Грубан и истакао да су најтраженије локације у самом центру града.

- Половних станова буквално и немамо на тржишту, а износе око 2.000 КМ по метру квадратном - рекао је Грубан и додао да се половни станови јако брзо продају.

Славиша Раковић, економиста, истиче у разговору за "Независне новине" да су цијене станова у Српској стабилизоване, те да у овој години не очекује њихов пад.

- Стара градња достиже ниво нове градње, што указује на потенцијал да порасту цијене новоградње, али не нужно - рекао је Раковић и истакао да је тржиште некретнина у Републици Српској активно, те не очекује никакво помјерање цијена наниже.

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, рекао је за "Независне новине" да у периоду од шест мјесеци ове године не очекује да ће доћи до пада цијена станова, како нових, тако ни оних у старој градњи.

- Цијена старих станова у Српској прати тренд раста цијене нових станова, те што се тиче самих цијена станова. Она је већ неко вријеме стабилна, не мијења се, нема раста, али исто тако нема ни пада - рекао је Рачић.

Према његовим ријечима, уколико не дође до неког већег поремећаја на тржишту, очекује да ће цијена станова остати на овом нивоу.

- Сигурно је да ће ниво даље градње станова бити детерминисан самом потражњом - рекао је Рачић.

Додао је да су у Српској купци станова углавном парови који рјешавају стамбено питање, док одређени људи купују станове као вид инвестиције, па на тај начин чувају новац.

- Очекивања су таква да су некретнине најбоља инвестиција која чува вриједност новца, а имамо доста људи из иностранства који купују станове - рекао је Рачић.

Закључио је да је тешко очекивати да ће доћи до пада цијена некретнина, све док је постојећи ниво градње, али и ниво потражње.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Skijaš 01.04.2024. 22:50
    Naš gradonačelnik je jako pametan čovjek zato što ulaže u nekretnine. U svakoj zgradi po stan i ne može propasti.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 01.04.2024. 21:47
    Poremecen sistem vrijednosti.
  • Generic placeholder image
    Građenin 01.04.2024. 21:36
    Normalno kada su kvalitetniji od novih stanova.
  • Generic placeholder image
    Građenin 01.04.2024. 21:36
    Normalno kada su kvalitetniji od novih stanova.
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 46m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 41m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 29m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 35m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 3m
    0