Стопирано издавање еколошке дозволе за МХЕ „Бјелава“

17.06.2021. 09:01
0
ИЗВОР: capital.ba

Све активности у вези са издавањем еколошке дозволе у случају мале хидроелектране (МХЕ) “Бјелава”, на ријеци Бјелава у Фочи, прекидају се до окончања управних спорова који се воде пред Окружним судом у Бањалуци, а које су покренули из Центра за животну средину (ЦЗЗС).

Тај закључак донијело је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске 11. јуна ове године на основу захтјева Центра за животну средину.

Из ЦЗЗС подсјећају како је инвеститор предузеће “Србињепутеви” тражио од Министарства да се ослободи израде Студије утицаја на животну средину у процесу прибављања еколошке дозволе за МХЕ “Бјелава”, након чега је Министарство исти захтјев ставило на јавни увид.

Центар за животну средину је у току јавног увида доставио захтјев за обуставом овог управног поступка и то из разлога покренутих управних спорова везаних за овај пројекат.

- Оваквим закључком Министарства омогућава се, али и потврђује чињеница да је у мониторингу законитости реализације концесије на ријеци Бјелава неопходно учешће независних органа судске власти, те да се реализација исте не може препустити само искључивој вољи Владе РС као даваоца концесије, нарочито уколико се концесиона политика проводи науштрб животне средине и јавних ресурса, те правне сигурности и самих грађана - навео је Реџиб Скоморац, правник у Центру за животну средину.

Додају како су задовољни одлуком Министарства.

- Надамо се да је ово први у низу корака ка коначном исправљању неправде и низа кривичних дјела почињених у претходном периоду на штету ријеке Бјелаве, животне средине, градског водовода, власника парцела око ријеке Бјелаве, као и свих становника Фоче. Ово је подстрек да нашу борбу наставимо још јаче до коначног укидања концесије за изградњу МХЕ „Бјелава“, концесије на (зло)употребу воде из наше три ријеке љепотице Бјелаве, Мале Бјелаве и Велике Бјелаве. Жеља нам је да све ријеке Фоче ослободимо од концесија за изградњу малих хидроелектрана - навела је Драгана Дракул, чланица УГ “Бјелава”.

Портал КАПИТАЛ подсјећа да је у априлу ове године објавио Претходну процјену утицаја на животну средину везану за овај пројекат.

У том документу се наводи како ће изградња мале хидроелектране на ријеци Бјелави у Фочи имати бројне посљедице на биљни и животињски свијет уз бесповратно нарушавање пејзажа.

Између осталог, десет километара ријеке ће бити каналисано у цијеви.

Иначе, „Србињепутеви“ су у марту прошле године почели радове на геолошком испитивању, који су касније обустављени због сумње да се тај поступак злоупотребљава, као и да је дошло до бесправне сјече шуме.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 50m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 45m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 33m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 39m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    17h 7m
    0