Стратешки циљ - Укључити дјецу са сметњама у развоју у вртиће

28.10.2022. 14:21
0
ИЗВОР: srna.rs

Укључивање дјеце са сметњама у развоју у предшколске установе је један од стратешких циљева Министарства просвјете и културе Републике Српске будући да студије показују да је ефекат предшколских интервенција већи код дјеце из социјално угрожених категорија, а нарочито дјеце са сметњама у развоју, рекла је реесорни министар Наталија Тривић.

Тривићева је нагласила да Министарство спроводи континуиране активности с циљем обезбјеђивања неопходних услова за несметано похађање програма предшколског васпитања и образовања - уклањање архитектонских баријера, обуку васпитно-образовних радника за дјецу са сметњама у развоју, набавку дидактичког материјала и асистивних технологија за рад у васпитним групама, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

- Направљени су значајни искораци да би се унаприједио положај дјеце која одступају од типичног развоја, а један од њих је бесплатно похађање предшколског васпитања и образовања за дјецу у Републици Српској. Дјеца која тренутно користе то право имају рјешење комисије о процјени потреба дјеце са сметњама у развоју - навела је Тривићева.

У саопштењу се наводи да је бесплатним предшколским васпитањем и образовањем у Републици Српској обухваћено шесторо дјеце без родитељског старања и 76 дјеце са сметњама у развоју која имају налаз и мишљење комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце са сметњама у развоју, узраста од шест мјесеци до поласка у основну школу.

- Оваква могућност створена је усвајањем Закона о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању у јуну 2020. године с циљем омогућавања олакшица рањивим категоријама дјеце за укључивање у предшколске установе - подсјећа се у саопштењу.

Наглашава се да је овим законом дефинисано да ће Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске обезбиједити накнаду за суфинансирање боравка у предшколској установи за ову дјецу. Ово право почело се примјењивати од септембра 2020. године када га је остварило 29 дјеце.

- У предшколске установе, према подацима из годишњих програма рада установа, уписано је и око 100 дјеце код којих је уочено одступање од типичног развоја која су у периоду опсервације, а немају налаз и мишљење стручне комисије. Управо из тих разлога измијењеним законским рјешењима за област предшколског и основног васпитања и образовања прописано је формирање ресурсних центара за инклузивно васпитање и образовање дјеце - наводе из ресорног министарства.

Између ресурсних центара и предшколских установа и основних школа, додаје се, успостављена је сарадња имајући у виду да се у установама формира опсервациони тим, уколико је похађа дијете код којег су уочене сметње у развоју, који врши процјену о дјетету и даје препоруке након извршене опсервације.

- Стручњаци из ресурсних центара пружају подршку раду са дјецом са сметњама у развоју у предшколским установама, али и основним школама - наводи се у саопштењу.

Из ресорног министарства наглашавају да се упоредо ради на обукама васпитно-образовних радника, те да ће 31. октобра и 1. новембра бити организована обука за 200 васпитно-образовних радника за израду и примјену индивидуализованог васпитно-образовног програма прилагођеног индивидуалним потребама дјетета у складу са Правилником о начину и условима остваривања програма у предшколским установама за дјецу са сметњама у развоју.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 44m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 49m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 58m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 37m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 5m
    0