Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба

08.04.2024. 18:36
0
ИЗВОР: srna.rs

У наставку суђења оптуженима за злочине почињене над заробљеним Србима на подручју Вишеграда и Горажда, вјештак Тужилаштва БиХ Горан Станојковски рекао је да су три заробљеника, чију је медицинску документацију вјештачио, имала повреде ратне природе, док је међу дијагнозама установљен и депресивни поремећај као посљедица злостављања.

Станојковски је говорио о опису рана и постављеним дијагнозама за три особе чија имена се налазе на отпусним листама горажданске болнице.

За једног од рањених чију је докуменатцију вјештачио, Станојковски је рекао да је тешко повријеђен у експлозији 1993. године, потом заробљен, па размијењен 1994. године, те појаснио да су повреде задобијене дјеловањем мине.

Код једне особе код које се спомиње рањавање у акцији, вјештак је, на основу документације, констатовао замућење ока, а на питање тужиоца Маријане Чобовић о начинима настанка повреде, Станојковски је рекао да то могу бити тупи и оштри предмети.

Суд је наложио Станојковском да допуни налаз вјештачења за три особе чија се имена налазе на отпусним листама горажданске болнице, а како би дао закључак и мишљење по питању њиховог третмана након рањавања, преноси "Бирн".

За злочине почињене од 1992. до 1994. над заробљеницима на подручју Горажда и Вишеграда, суди се Ћамилу Рамићу, Химзи Селимовићу и Рамизу Мићиводи. Са њима се суди и Мехмеду Добрачи, коме су на терет стављени злочини над заробљеницима и цивилима почињени 1995. године на подручју Рогатице и Горажда.

Наредно рочиште је планирано за 15. април.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима
Хрватски злочини у селима Дракулић, Мотике и Шарговац Хрватски злочини у селима Дракулић, Мотике и Шарговац
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    22h 18m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 2m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    15h 47m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    12h 46m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    12h 52m
    0