Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba

08.04.2024. 18:36
0
IZVOR: srna.rs

U nastavku suđenja optuženima za zločine počinjene nad zarobljenim Srbima na području Višegrada i Goražda, vještak Tužilaštva BiH Goran Stanojkovski rekao je da su tri zarobljenika, čiju je medicinsku dokumentaciju vještačio, imala povrede ratne prirode, dok je među dijagnozama ustanovljen i depresivni poremećaj kao posljedica zlostavljanja.

Stanojkovski je govorio o opisu rana i postavljenim dijagnozama za tri osobe čija imena se nalaze na otpusnim listama goraždanske bolnice.

Za jednog od ranjenih čiju je dokumenatciju vještačio, Stanojkovski je rekao da je teško povrijeđen u eksploziji 1993. godine, potom zarobljen, pa razmijenjen 1994. godine, te pojasnio da su povrede zadobijene djelovanjem mine.

Kod jedne osobe kod koje se spominje ranjavanje u akciji, vještak je, na osnovu dokumentacije, konstatovao zamućenje oka, a na pitanje tužioca Marijane Čobović o načinima nastanka povrede, Stanojkovski je rekao da to mogu biti tupi i oštri predmeti.

Sud je naložio Stanojkovskom da dopuni nalaz vještačenja za tri osobe čija se imena nalaze na otpusnim listama goraždanske bolnice, a kako bi dao zaključak i mišljenje po pitanju njihovog tretmana nakon ranjavanja, prenosi "Birn".

Za zločine počinjene od 1992. do 1994. nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada, sudi se Ćamilu Ramiću, Himzi Selimoviću i Ramizu Mićivodi. Sa njima se sudi i Mehmedu Dobrači, kome su na teret stavljeni zločini nad zarobljenicima i civilima počinjeni 1995. godine na području Rogatice i Goražda.

Naredno ročište je planirano za 15. april.

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Godinu dana zatvora Harisu Skeliću za zločine nad srpskim civilima Godinu dana zatvora Harisu Skeliću za zločine nad srpskim civilima
Hrvatski zločini u selima Drakulić, Motike i Šargovac Hrvatski zločini u selima Drakulić, Motike i Šargovac
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 45m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 29m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    9h 14m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    6h 13m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    6h 19m
    0