Суша преполовила принос купуса

15.09.2022. 08:47
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Суша је ове године свој траг оставила на већини повртних култура, а између осталог, и на купус, чији ће приноси, према ријечима пољопривредних произвођача, бити мање и до 50 одсто.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да су пољопривредници ове године засадили велике површине поврћа уопште, између осталог и купуса.

- На њему је суша оставила свој траг у великом обиму. Ове године наш главни проблем је суша, због које ће приноси бити знатно мањи, како купуса, тако и других повртарских култура - рекао је Мастало.

Како је додао, у вријеме садње ове биљне културе биле су велике температуре које су већ на почетку уништиле засаде.

- На самом почетку имали смо високе температуре које су, упркос наводњавању, већ тада знатно утицале на купус - рекао је Мастало додајући да је ово један од разлога који ће сигурно утицати и на цијену.

- Суша, поскупљење репроматеријала, горива и ђубрива разлози су који ће сигурно утицати на коначну цијену овог поврћа. Понуда ће сигурно бити мања, а цијена ће бити већа - рекао је Мастало.

Према његовим ријечима, тренутна откупна цијена по килограму купуса је 0,6 КМ, али више цијене се очекују када сезона купуса буде у пуном јеку, односно у октобру.

- Када почне сезона кисељења купуса, можемо сигурно очекивати више цијене, ако цијене буду ниже, пољопривредни произвођачи ће бити у великом проблему - рекао је Мастало.

Понуда и потражња одређује цијену поврћа које је међу најомиљенијим у нашим крајевима.

- Никада не можемо да одредимо коначну цијену, јер ми имамо седмично одређивање цијена, зависно од тога колико добављачи откупљују - рекао је Мастало, додајући да берба почиње у октобру.

Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантона, рекао је за "Независне новине" да ће у овом дијелу Федерације принос купуса бити мањи за 50 одсто.

- Имали смо врло тежак почетак садње, сад је киша мало поправила ситуацију, али свакако ћемо имати мањи принос за 50 одсто - рекао је Хасановић додајући да ће то бити главни разлог за вишу цијену.

- Према нашим процјенама, цијена би требало да иде до једне КМ по килограму, то је оно што би било најреалније за ову ситуацију - закључио је Хасановић.

Аутор: Дијана Петрушић

Коментари 0
Повезане вијести
Чувени купус из Козје Луке - плодна земља никад не изда Чувени купус из Козје Луке - плодна земља никад не изда
Дубљи џеп треба и за купус Дубљи џеп треба и за купус
Ова намирница је златни рудник вашег здравља Ова намирница је златни рудник вашег здравља
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 45m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 41m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 26m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 25m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 37m
    0