Суша пустоши оранице

29.06.2021. 21:18
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Суша и превисоке температуре, које данима не јењавају, изазвале су значајну штету на поврћу и житарицама, а приноси појединих пољопривредних култура у Српској већ су смањени и до 20 одсто.

ко овакво вријеме са врелинама и без кише буде настављено и у наредном периоду, подбачај већине врста поврћа веома брзо ће бити и до 50 одсто. То ће, упозоравају повртари, изазвати далеко мању понуду од очекиване, те раст цијена хране с којом ћемо се суочити на јесен.

С друге стране, прогнозе метеоролога нимало не охрабрују, тако да ће и у јулу бити веома топло и вруће, док се у августу очекују температуре изнад просјека. Метеоролози напомињу да велике врућине прати и велика суша, што је веома изражено на сјеверу РС. Колико нас киша заобилази показује податак да је, на примјер, у Бањалуци за 24 дана јуна пао само 11,1 литар, а просјек за овај мјесец је 107 литара кише по квадрату!

У Удружењу повртара РС наглашавају да већ данима не спавају, покушавајући да од жеге спасу што се спасти да.

– По дану су несносне врућине, а по ноћи наводњавамо, у зависности колико ко има система и колики трошак може да поднесе. Нажалост, само неколицина повртара имају могућност да заливају сваки трећи-четврти дан, док остали то углавном раде сваки седми дан. Многе биљке се за дан осуше, тако да им ни наводњавање не помаже, а повртари су присиљени да бирају које ће културе заливати и спасавати – каже за Српскаинфо предсједник овог удружења Бране Мастало.

Према његовим ријечима, повртари су ове године засадили 20 одсто мање него лане, што ће, уз сушу, значајно умањити приносе готово свих култура.

– Овај сушни талас ће приносе умањити за 20 одсто, а ако и ове седмице буде вруће и без кише, род ће практично бити преполовљен. Најугроженији су лук, купус, кромпир, лубеница, паприка, али и патлиџан, карфиол, кељ. Биљке су већ оштећене, а проблем су и штеточине којима погодују овакве временске прилике. Многи, нажалост, нису у прилици да наводњавају, па могу да се поздраве с већином приноса – истиче Мастало и упозорава да на јесен треба да очекујемо раст цијена свих повртарских култура, те повећање увоза, јер ће понуда бити далеко мања него иначе.

Кад је ријеч о житарицама, суша и врућине смањиће и њихов принос и квалитет зрна, а посебно је угрожена пшеница.

– Топлотни удар задесио је усјеве ове културе. Прије неких 15 дана смо били оптимисти и очекивали добре приносе, али ће они бити умањени за 15 до 20 одсто. Што се тиче кукуруза и соје, такође је осјетан недостатак влаге. Кукуруз већ увија листове као механизам одбране, покушавајући да смањи површину за испаравање воде и да уштеди залихе. Не можемо очекивати максималне приносе ове културе – истиче за Српскаинфо предсједник Савез удружења пољопривредних произвођача РС, Стојан Маринковић.

Додаје да влаге фали и соји, која је фази цвјетања и опрашивања, што ће се одразити на број махуна. Маринковић објашњава да сушу и врелину најбоље подноси сунцокрет, док овакве временске прилике нису значајније утицале на јечам.

Наглашава да, иако су сви већи воћари у своје воћњаке увели системе наводњавања, и воће трпи значајну штету због врућина.

– Високе температуре и врући вјетрови у крошњи битно могу утицати на фертилитет цвјетова, односно може доћи до смањеног броја формираних плодова и њиховог отпадања. Овакве температуре подстичу развој одређених инсеката који су велике штеточине, па воћари морају да спроводе одређене третмане заштите. Ове температуре заиста нису нормалне и морају да се одразе на приносе – поручује Маринковић.

Осим поскупљења бројних пољопривредних култура које је, како упозоравају домаћи фармери, неминовно, треба очекивати и повећање увоза, од којег до изражаја неће моћи да дође ни оно хране коју наши пољопривредници успију да произведу.

А колико је увоз хране постао доминантан потврђују подаци СТК, према којима је је за пет мјесеци ове године у БиХ увезено поврћа вриједности 49,8 милиона, а извезено 11,2 милиона КМ. У овом периоду, увезли смо воћа у вриједности 89,6 милиона, док је извезено 38,7 милиона КМ. За пет мјесеци 2021. увезено је житарица за 70 милиона, а извезено тек за 7,55 милиона КМ.

Владимир Усорац, предсједник Удружења сточара Српске, истиче да се високе температуре негативно одражавају и на сточарство.

– Производња млијека је протеклих дана пала за 20 до 30 одсто, јер краве због врућине слабије једу. Бикови, такође, неће да једу, па је код њих смањен прираст и не добијају на тежини. У нормалним условима, бик дневно добије 1,5, а сада 1,2 килограма – истиче за Српскаинфо Усорац.

Према његовим ријечима, суша и врућине који у РС владају већ данима изазваће несагледиве посљедице у пољопривреди.

– Неминовно ће доћи до пада сточарске производње. Ипак, најугроженији су поврће и житарице чији су се листови већ увили од врућине и суше. То значи да ћемо се суочити са мањим приносима, те поскупљењем хране, која је ионако већ скупа. Такође, за очекивати је пораст увоза који је, иначе, један од већих проблема с којима се суочавамо – наглашава Усорац.

Коментари 0
Повезане вијести
Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској Ове намирнице ће бити јефтиније у Српској
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Током пет година цијена јунетине скочила за 7 КМ, а кафе за 5 КМ Током пет година цијена јунетине скочила за 7 КМ, а кафе за 5 КМ
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    18h 0m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    16h 2m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    15h 0m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    14h 55m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    14h 3m
    1