Сутра годишњица упокојења патријарха српског Иринеја

19.11.2021. 09:28
0
ИЗВОР: СРНА

У Храму Светог Саве у Београду сутра ће, на годишњицу упокојења патријарха српског Иринеја, бити служена Света архијерејска литургија, а потом и парастос.

Литургија ће почети у 9.00 часова, преноси Радио "Слово љубве".

Патријарх српски Иринеј преминуо је прошле године у 91. години од посљедица вируса корона.

Патријарх Иринеј рођен је 20. новембра 1930. године у Видови, код Чачка, од родитеља Здравка и Милијане Гавриловић, а на крштењу је добио име Мирослав.

Основну школу је завршио у родном селу, а гимназију у Чачку. По завршетку гимназије, уписао се и завршио Богословију у Призрену, а потом и Богословски факултет у Београду.

Убрзо по одслужењу војног рока постављен је за суплента Призренске богословије. Прије ступања на дужност, замонашен је у манастиру Раковици 1959. године, добивши монашко име Иринеј.

Замонашио га је патријарх српски Герман, који га је 27. октобра исте године рукоположио у чин јеромонаха у цркви Ружици на Калемегдану.

Постдипломске студије завршио је у Атини, а 1969. године постављен је за управника Монашке школе у манастиру Острог, одакле се враћа у Призрен, гдје је постављен за ректора Богословије.

У мају 1974. године изабран је за викарног епископа моравичког, односно викара патријарха Германа са титулом епископа моравичког.

Годину дана касније изабран је за епископа нишког, гдје се налазио до избора за патријарха српског 22. јануара 2010. године.

Патријарх Иринеј био је 45. патријарх Српске православне цркве, а на трону је наслиједио патријарха Павла.

Био је носилац бројних одликовања и признања, између осталог и Ордена Републике Српске на ленти, који му је 2011. године уручио тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Патријарх Иринеј остаће упамћен по досљедној и истрајној борби за Косово и Метохију и Србе и православну цркву на свим просторима гдје живе.

Посебну љубав и приврженост исказивао је према Републици Српској.

У Србији је поводом његове смрти била проглашена тродневна жалост, а телеграме саучешћа упутили су бројни свјетски државници, међу којим и предсједник Русије Владимир Путин и предсједник Француске Емануел Макрон.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО) Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО)
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    7h 22m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    8h 37m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    14h 28m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    12h 55m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    14h 47m
    0