Sutra godišnjica upokojenja patrijarha srpskog Irineja

19.11.2021. 09:28
0
IZVOR: SRNA

U Hramu Svetog Save u Beogradu sutra će, na godišnjicu upokojenja patrijarha srpskog Irineja, biti služena Sveta arhijerejska liturgija, a potom i parastos.

Liturgija će početi u 9.00 časova, prenosi Radio "Slovo ljubve".

Patrijarh srpski Irinej preminuo je prošle godine u 91. godini od posljedica virusa korona.

Patrijarh Irinej rođen je 20. novembra 1930. godine u Vidovi, kod Čačka, od roditelja Zdravka i Milijane Gavrilović, a na krštenju je dobio ime Miroslav.

Osnovnu školu je završio u rodnom selu, a gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije, upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Ubrzo po odsluženju vojnog roka postavljen je za suplenta Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost, zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine, dobivši monaško ime Irinej.

Zamonašio ga je patrijarh srpski German, koji ga je 27. oktobra iste godine rukopoložio u čin jeromonaha u crkvi Ružici na Kalemegdanu.

Postdiplomske studije završio je u Atini, a 1969. godine postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren, gdje je postavljen za rektora Bogoslovije.

U maju 1974. godine izabran je za vikarnog episkopa moravičkog, odnosno vikara patrijarha Germana sa titulom episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog, gdje se nalazio do izbora za patrijarha srpskog 22. januara 2010. godine.

Patrijarh Irinej bio je 45. patrijarh Srpske pravoslavne crkve, a na tronu je naslijedio patrijarha Pavla.

Bio je nosilac brojnih odlikovanja i priznanja, između ostalog i Ordena Republike Srpske na lenti, koji mu je 2011. godine uručio tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Patrijarh Irinej ostaće upamćen po dosljednoj i istrajnoj borbi za Kosovo i Metohiju i Srbe i pravoslavnu crkvu na svim prostorima gdje žive.

Posebnu ljubav i privrženost iskazivao je prema Republici Srpskoj.

U Srbiji je povodom njegove smrti bila proglašena trodnevna žalost, a telegrame saučešća uputili su brojni svjetski državnici, među kojim i predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Komentari 0
Povezane vijesti
Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa Navršilo se 106 godina od smrti Gavrila Principa
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    12h 9m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    14h 28m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    14h 55m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    17h 35m
    1
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    10h 16m
    0