Сутра молитва и откривање споменика за страдалу дјецу Поткозарја

19.08.2022. 21:31
0
ИЗВОР: srna.rs

У хрватском селу Носковачка Дубрава у Слатини, близу Мађарске границе, сутра ће бити служена молитва за 69 дјеце, која су у Другом свјетском рату из Поткозарја одведена у напуштене штале у то село, гдје су од августа до децембра 1942. године умирала од глади и болести.

Иницијатор овог догађаја је предсједник Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" у Козарској Дубици Зоран Синкић.

- Након молитве за невине жртве, извршиће се откривање новог, дограђеног споменика на коме су исписана имена и презимена уморене дјеце - навео је Синкић.

Он је новинарима рекао да се очекује присуство владике Пакрачко-славонског Јована, предсједника општине Смедеревска Паланка у Србији Николе Вучена са сарадницима и Дајане Пауновић, директора истоимене фондације са сједиштем у Београду.

Очекује се да ће молитви присуствовати и представници Вијећа српске националне мањине Вировитичко-Подравске жупаније, те чланови СПКД "Просвјета" из Козарске Дубице.

Након молитвеног дијела, које ће обавити свештенство те парохије, биће уприличен пригодан програм у којем ће студент глуме Милица Вокић извести поему "Стојанка мајка Кнежопољка".

Коментари 0
Повезане вијести
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 36m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 43m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 25m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 3m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 35m
    0