Сутра обиљежавање 28 година од страдања Срба

15.01.2021. 10:00
0
ИЗВОР: Срна

Код централног споменика за 305 погинулих српских цивила и војника у Скеланима, код Сребренице, сутра ће бити служен парастос и одата почаст убијеним Србима из овог мјеста и сусједних села, од којих је 69 настрадало на тај дан прије 28 година.

Из Одбора за обиљежавање годишњица српског страдања у Сребреници саопштено је да ће парастос у 12.00 часова бити служен за све жртве са подручја бивше општине Скелани, које су погинуле током рата, а након тога биће прислужене свијеће за покој душа настрадалих и положено цвијеће код спомен-обиљежја.

Тиме ће се подсјетити на српске жртве и обиљежити 28 година од страдања Скелана и великог броја мјештана овог насеља и сусједних заселака.

Јаке муслиманске снаге од неколико хиљада војника из Сребренице, под командом Насера Орића, напале су у зору 16. јануара 1993. године српска села око Скелана и упале у ово мјесто на обали Дрине.

Муслиманске јединице упале су у села прије сванућа, убијале и клале цивиле на спавању у њиховим кућама, пљачкајући и уништавајући све што су стигле, чиме су наставиле етничко чишћење у Подрињу, започето још у априлу и мају 1992. године нападима на српска села Студенац, Гниона, Осредак, Вијогор, а онда и на братуначка села Загони, Магашићи, Ранча...

Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима и неколико дјеце.

Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.

Становници су тражили спас у повлачењу према граничном мосту ка Бајиној Башти у Србији, док су неки покушали спасити животе препливавањем Дрине.

Мост преко којег се цивилно становништво једино могло пребацити у Србију био је под сталном митраљеском ватром и постао је српско стратиште, па је у покушају бјекства на мосту и у његовој близини настрадало највише цивила, као и у таласима хладне Дрине.

Најмлађа жртва био је петогодишњи Александар Димитријевић, а његов брат Радислав имао је 11 година. Са мајком Милицом покушали су да избјегну у Бајину Башту, али су код граничног моста погођени непријатељском паљбом.

Гордана Секулић убијена је на мосту, а њена два сина су преживјела и данас живе у Сребреници са оцем Мирком.

Тада малољетни Цветко Ристић из Кушића остао је без цијеле породице, куће и имовине. Убијени су му родитељи, сестра, а посмртне остатке брата још није пронашао. Кућа му је обновљена 16 година након рата.

Након уништавања више од 100 српских села и заселака у братуначкој и сребреничкој општини током 1992. године, муслиманске снаге са Орићем на челу на Божић 1993. године заузеле су Кравицу и још неколико српских села у њеном окружењу, починивши стравичан масакр над цивилним становништвом.

Девет дана касније услиједио је свеобухватан напад на Скелане и околна села уз учешће више хиљада припадника муслиманских јединица и, према Орићевом плану, то је требало да буде завршни ударац српском народу и његово уништење или потпуни прогон са простора сребреничке општине.

Настојећи да затру све што је српско на овом подручју, муслиманске снаге су тог дана опљачкале и спалиле српска села Ћосићи, Костоломци, Клековићи, Божићи, Блажијевићи, Колари, Зечевићи, Кушићи, Стајшићи, Малташи, Стублови, Араповићи, Бујаковићи, Лијешће, дио српских Скелана и још неколико села.

Нису стигли до Црвице и њених заселака, те Петриче и то су једина српска села у сребреничкој општини која нису спаљена у протеклом рату.

За бројне злочине које су муслиманске снаге починиле над Србима у Подрињу, па и за ове у Скеланима, ни након 28 година нико није одговарао, а нису били обухваћени ни оптужницом против Орића у процесу који се окончао његовим ослобађањем у Суду БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Истражити колико је живих чија су имена уклесана у Поточарима Шеховац: Истражити колико је живих чија су имена уклесана у Поточарима
Владика Теодосије: Срби свједоче да могу постојати у тешком времену Владика Теодосије: Срби свједоче да могу постојати у тешком времену
Годишњица убиства Зорице Дивчић Годишњица убиства Зорице Дивчић
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  13h 19m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  18h 33m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  9h 4m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  17h 22m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  15h 1m
  4