Сутра обиљежавање 32 године од смрти 12 беба

20.05.2024. 11:39
5
ИЗВОР: srna.rs

У Бањалуци ће сутра бити обиљежене 32 године од смрти 12 беба у тадашњем Клиничком центру које су умрле због неразумијевања свјетских моћника јер нису дозволили транспорт кисеоника.

Из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила наводе да је због такве нехумане и нецивилизоване одлуке умрло 12 беба, а тринаеста је умрла 13 година послије, док је четрнаеста беба преживјела са тешким менталним и физичким оштећењима.

- Не заборавимо и нека се преноси покољењима истина о овом страшном злочину - поручили су из ове организације.

Програмом обиљежавања предвиђен је у 9.30 часова парастос и полагање цвијећа на споменику 12 беба на Новом гробљу, те у 11.00 часова полагање вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежју "Живот" за 12 беба у центру града.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Тринаеста беба Слађана Кобаш изгубила је битку за живот са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Srboljub 21.05.2024. 16:34
    Oj ture, da ti ja odgovorim. Isto ti je ili moj brat Srbin ili ja. Samo monstrum može reći da to pitanje ne vrijeđa nikog. Kao takav i nisi bio vrijedan odgovora. I rečeno ti je, moglo je prolaziti što je trebalo ali nakon oslobođenja Posavine, nisu mogli samo đihadlije - šehidlije,a kojim su oni putem dolazili u tolikom broju?
  • Generic placeholder image
    Realista 21.05.2024. 11:31
    Skijaš,ti nisi toliki kreten kao ovaj ...što ti trebaju psovke i gadosti? Moje pitanje je sasvim korektno i ne vrijeđa nikog.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 21.05.2024. 01:39
    Oj ture realno si odvratni monstrum, dostojan potomak ustaških zločinaca u fesovima, šuckora, turskih bašibozuka. Imate i vi novorođenčadi, varaš se ture ako se dobru nadaš. To čak i nisu sve mali Srbi bili, ali niko, nikada i nigdje nije razdvajao tu djecu. To je prava razlika između nas i vas. Srbi tako ne misle za vašu novorođenčad. Da, moglo se prevoziti što je trebalo, sli malo kasnije. Ovaj događaj je bio glavni razlog đeneralove komande za pokretanje operacije Koridor, kada je oko 25 hiljada vojnika VRS potpuno razbilo neuporedivo brojnije hrvatsko-muslimanske snage. Da, tada ste se još sjećali služenja poglavniku antu i bili zajedno.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.05.2024. 20:27
    Stoko jedna nemoj i na ovoj vijesti da bljuješ ogavnosti iz svojih smrdljivih i lažljivih usta.
  • Generic placeholder image
    Realista 20.05.2024. 14:30
    Mogle cigare,nafta,oružje i dobrovoljci iz Srbije a nije mogao kamion boca sa kisikom?
Повезане вијести
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови
Рођено 18 беба у Републици Српској Рођено 18 беба у Републици Српској
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 29m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 28m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 4m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 25m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 8m
    9