Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba

20.05.2024. 11:39
5
IZVOR: srna.rs

U Banjaluci će sutra biti obilježene 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru koje su umrle zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika jer nisu dozvolili transport kiseonika.

Iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila navode da je zbog takve nehumane i necivilizovane odluke umrlo 12 beba, a trinaesta je umrla 13 godina poslije, dok je četrnaesta beba preživjela sa teškim mentalnim i fizičkim oštećenjima.

- Ne zaboravimo i neka se prenosi pokoljenjima istina o ovom strašnom zločinu - poručili su iz ove organizacije.

Programom obilježavanja predviđen je u 9.30 časova parastos i polaganje cvijeća na spomeniku 12 beba na Novom groblju, te u 11.00 časova polaganje vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju "Život" za 12 beba u centru grada.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Komentari 5
 • Generic placeholder image
  Srboljub 21.05.2024. 16:34
  Oj ture, da ti ja odgovorim. Isto ti je ili moj brat Srbin ili ja. Samo monstrum može reći da to pitanje ne vrijeđa nikog. Kao takav i nisi bio vrijedan odgovora. I rečeno ti je, moglo je prolaziti što je trebalo ali nakon oslobođenja Posavine, nisu mogli samo đihadlije - šehidlije,a kojim su oni putem dolazili u tolikom broju?
 • Generic placeholder image
  Realista 21.05.2024. 11:31
  Skijaš,ti nisi toliki kreten kao ovaj ...što ti trebaju psovke i gadosti? Moje pitanje je sasvim korektno i ne vrijeđa nikog.
 • Generic placeholder image
  Srboljub 21.05.2024. 01:39
  Oj ture realno si odvratni monstrum, dostojan potomak ustaških zločinaca u fesovima, šuckora, turskih bašibozuka. Imate i vi novorođenčadi, varaš se ture ako se dobru nadaš. To čak i nisu sve mali Srbi bili, ali niko, nikada i nigdje nije razdvajao tu djecu. To je prava razlika između nas i vas. Srbi tako ne misle za vašu novorođenčad. Da, moglo se prevoziti što je trebalo, sli malo kasnije. Ovaj događaj je bio glavni razlog đeneralove komande za pokretanje operacije Koridor, kada je oko 25 hiljada vojnika VRS potpuno razbilo neuporedivo brojnije hrvatsko-muslimanske snage. Da, tada ste se još sjećali služenja poglavniku antu i bili zajedno.
 • Generic placeholder image
  Skijaš 20.05.2024. 20:27
  Stoko jedna nemoj i na ovoj vijesti da bljuješ ogavnosti iz svojih smrdljivih i lažljivih usta.
 • Generic placeholder image
  Realista 20.05.2024. 14:30
  Mogle cigare,nafta,oružje i dobrovoljci iz Srbije a nije mogao kamion boca sa kisikom?
Povezane vijesti
Kurteš: Čast je nositi zastavu Srpske na sportskim igrama u Kazanju Kurteš: Čast je nositi zastavu Srpske na sportskim igrama u Kazanju
U petak isplata socijalnih davanja u Republici Srpskoj U petak isplata socijalnih davanja u Republici Srpskoj
Sutra pretežno oblačno i nestabilno sa kišom Sutra pretežno oblačno i nestabilno sa kišom
Najčitanije
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  11h 9m
  1
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  10h 31m
  1
 • Mošti Svete Tekle i Svetog Varnave na čelu današnje Spasovdanske litije u Istočnom Novom Sarajevu
  11h 0m
  1
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  9h 49m
  2
 • Defile mladosti i ljepote u Han Pijesku (VIDEO)
  8h 32m
  0