Sutra obilježavanje 32 godine od smrti 12 beba

20.05.2024. 11:39
5
IZVOR: srna.rs

U Banjaluci će sutra biti obilježene 32 godine od smrti 12 beba u tadašnjem Kliničkom centru koje su umrle zbog nerazumijevanja svjetskih moćnika jer nisu dozvolili transport kiseonika.

Iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila navode da je zbog takve nehumane i necivilizovane odluke umrlo 12 beba, a trinaesta je umrla 13 godina poslije, dok je četrnaesta beba preživjela sa teškim mentalnim i fizičkim oštećenjima.

- Ne zaboravimo i neka se prenosi pokoljenjima istina o ovom strašnom zločinu - poručili su iz ove organizacije.

Programom obilježavanja predviđen je u 9.30 časova parastos i polaganje cvijeća na spomeniku 12 beba na Novom groblju, te u 11.00 časova polaganje vijenaca i cvijeća na spomen-obilježju "Život" za 12 beba u centru grada.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Srboljub 21.05.2024. 16:34
    Oj ture, da ti ja odgovorim. Isto ti je ili moj brat Srbin ili ja. Samo monstrum može reći da to pitanje ne vrijeđa nikog. Kao takav i nisi bio vrijedan odgovora. I rečeno ti je, moglo je prolaziti što je trebalo ali nakon oslobođenja Posavine, nisu mogli samo đihadlije - šehidlije,a kojim su oni putem dolazili u tolikom broju?
  • Generic placeholder image
    Realista 21.05.2024. 11:31
    Skijaš,ti nisi toliki kreten kao ovaj ...što ti trebaju psovke i gadosti? Moje pitanje je sasvim korektno i ne vrijeđa nikog.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 21.05.2024. 01:39
    Oj ture realno si odvratni monstrum, dostojan potomak ustaških zločinaca u fesovima, šuckora, turskih bašibozuka. Imate i vi novorođenčadi, varaš se ture ako se dobru nadaš. To čak i nisu sve mali Srbi bili, ali niko, nikada i nigdje nije razdvajao tu djecu. To je prava razlika između nas i vas. Srbi tako ne misle za vašu novorođenčad. Da, moglo se prevoziti što je trebalo, sli malo kasnije. Ovaj događaj je bio glavni razlog đeneralove komande za pokretanje operacije Koridor, kada je oko 25 hiljada vojnika VRS potpuno razbilo neuporedivo brojnije hrvatsko-muslimanske snage. Da, tada ste se još sjećali služenja poglavniku antu i bili zajedno.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 20.05.2024. 20:27
    Stoko jedna nemoj i na ovoj vijesti da bljuješ ogavnosti iz svojih smrdljivih i lažljivih usta.
  • Generic placeholder image
    Realista 20.05.2024. 14:30
    Mogle cigare,nafta,oružje i dobrovoljci iz Srbije a nije mogao kamion boca sa kisikom?
Povezane vijesti
Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi Novi napredak na "Vebometriksovoj" rang-listi
Narednih dana sunčano, u nedjelju i ponedjeljak ponegdje pljuskovi Narednih dana sunčano, u nedjelju i ponedjeljak ponegdje pljuskovi
Rođeno 18 beba u Republici Srpskoj Rođeno 18 beba u Republici Srpskoj
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    9h 35m
    3
  • Zemljotres u BiH
    11h 10m
    0
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    19h 34m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    18h 31m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    13h 14m
    9