Сутра обиљежавање одбране Сарајевско-романијске регије

15.06.2023. 14:16
0
ИЗВОР: srna.rs

На Сокоцу и Равној Романији ће у петак, 16. јуна, бити обиљежен Дан одбране Сарајевско-романијске регије гдје је током Одбрамбено-отаџбинског рата животе положило више од 4.000 српских бораца, речено је Срни у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Обиљежавање овог значајног датума, у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, почеће у 11.00 часова поменом и полагањем вијенаца на Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу.

Парастос погинулим борцима Сарајевско-романијске регије биће служен у 12.00 часова у Манастиру Светог Георгија на Равној Романији, а обраћање званичника предвиђено је од 12.15 часова, те умјетнички програм.

У Одбрамбено-отаџбинском рату из Сарајевско-романијског корпуса за одбрану ове регије погинуло је 4.000 бораца, док их је око 10.000 рањено. Овај корпус био размјештен на ширем подручју Сарајева, имао је 15.000 до 18.000 бораца наспрам далеко бројнијих снага Првог и Другог корпуса такозване Армије БиХ. Јединице Сарајевско-романијског корпуса биле су у двоструком обручу.

Непријатељске снаге покушале су извести 35 офанзива и покушаја уништења Сарајевско-романијског корпуса.

Одбрана Сарајевско-романијске регије била је један од најтежих задатака које је извршила Војска Републике Српске, односно Сарајевско-романијски корпус током Одбрамбено-отаџбинског рата.

На Војничком гробљу „Нови Зејтинлик“ на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса. Као вјечни помен српским јунацима, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих српских бораца.

Корпус је формиран 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске,а сједиште му је било у Лукавици.

Коментари 0
Повезане вијести
У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви
Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Најчитаније
  • ПУ Источно Сарајево: Ухапшен мушкарац због основа сумње да је мучио и убио пса
    21h 4m
    6
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    22h 53m
    0
  • Погледајте како данас изгледа Црква Христа Спаситеља у Истанбулу која је претворена у џамију (ФОТО/ВИДЕО)
    17h 22m
    16
  • Фоча: Возило слетјело у корито Дрине, возач тешко повријеђен
    17h 9m
    0
  • Сокочанин вријеђао и пријетио малољетнику, друго лице га покушало физички напасти
    20h 31m
    2