Сутра штрајк упозорења љекара и стоматолога

22.09.2019. 19:57
0
ИЗВОР: Срна

Љекари и стоматолози запослени у здравственим установама у Федерацији БиХ /ФБиХ/ сутра би требало да одрже получасовни штрајк упозорења, јер још није ријешен проблем репрезентативности њиховог струковног синдиката.

Одлуку о ступању у штрајк 4.500 љекара и стоматолога донио је 19. септембра Управни одбор Савеза струковних синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ.

Рјешење проблема репрезентативности овог савеза тражено је и на протестима љекара у мају, а до њега се покушало доћи и кроз измјене Закона о раду.

Из Савеза истичу да је апсурд да у неким дијеловима ФБиХ имају репрезентативност и признати су, а у неким кантонима нису, па им је онемогућено да учествују у доношењу колективних уговора о раду и кроз то да се боре за права својих чланова.

-Неуједначене одлуке судова довеле су то тога да су федерални синдикат, као и синдикати у Тузланском и Сарајевском кантону изгубили репрезентативност. Слично се касније десило у Посавском кантону неразумном одлуком Владе-, наводе из овог савеза.

Предсједник Синдиката доктора медицине и стоматологије ФБиХ Рифат Ријад Заид рекао је раније да је рјешење у закону о репрезентативности, који је требало да буде донесен прије двије године.

Према његовим ријечима, њиме би се јасно дефинисао положај свих синдиката у ФБиХ, па и синдиката који заступа докторе, чиме би се омогућило докторима да, као и у свим другим земљама Европе, на законит и адекватан начин ријеше свој статус.

-У супротном, пријети нам потпуни нестанак, и доктора и здравственог система-, упозорио је Заид.

Коментари 0
Повезане вијести
Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва
Тим српских љекара отпутовао у Хаг да прегледа генерала Младића Тим српских љекара отпутовао у Хаг да прегледа генерала Младића
Љекари иду у Хаг да прегледају Младића, предводи их Ђајић Љекари иду у Хаг да прегледају Младића, предводи их Ђајић
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    20h 43m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 36m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    10h 0m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    5h 29m
    0
  • НБА играчу доживотна суспензија
    22h 53m
    0