Свака друга жена изложена неком облику насиља

30.11.2023. 17:27
0
ИЗВОР: srna.rs

У БиХ је од 2015. године 56 жена изгубило живот након што су биле изложене родно-засноованом насиљу, док је од 2021. до 2022. године 19 убистава класификовано као фемицид, подаци су Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Истраживања показују да је у БиХ свака друга жена или дјевојчица старија од 15 година била изложена неком облику родно-заснованог насиља, речено је данас на састанку амбасадаора Велике Британије у БиХ Џулијана Рајлија са представницима цивилног друштва, судства, тужилаштва и полиције који се баве овим проблемом.

На састанку су изнесени приједлози о конкретним корацима који би се требали предузети како би се смањио степен насиља, саопштено је из Амбасаде Велике Британије у БиХ.

На састанку је констатовано да проблем родно-заснованог насиља захтјева холистички приступ, уску сарадњу свих актера, одлучност и посвећеност.

- Доносиоци одлука, званичне институције, полицијске и правосудне структуре, као и организације и појединци у директном додиру са особама које су доживјеле насиље, имају обавезу да заједно раде на подизању свијести и превенцији насиља, унапређењу законске регулативе, адекватном спровођењу закона, јачању система подршке, континуираном улагању у заштиту и превенцију, рушењу постојећих родних норми и оснаживању жена - наводи се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    15h 33m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    17h 52m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    18h 19m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    20h 59m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    13h 40m
    0