Svaka druga žena izložena nekom obliku nasilja

30.11.2023. 17:27
0
IZVOR: srna.rs

U BiH je od 2015. godine 56 žena izgubilo život nakon što su bile izložene rodno-zasnoovanom nasilju, dok je od 2021. do 2022. godine 19 ubistava klasifikovano kao femicid, podaci su Misije OEBS-a u BiH.

Istraživanja pokazuju da je u BiH svaka druga žena ili djevojčica starija od 15 godina bila izložena nekom obliku rodno-zasnovanog nasilja, rečeno je danas na sastanku ambasadaora Velike Britanije u BiH ulijana Rajlija sa predstavnicima civilnog društva, sudstva, tužilaštva i policije koji se bave ovim problemom.

Na sastanku su izneseni prijedlozi o konkretnim koracima koji bi se trebali preduzeti kako bi se smanjio stepen nasilja, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Na sastanku je konstatovano da problem rodno-zasnovanog nasilja zahtjeva holistički pristup, usku saradnju svih aktera, odlučnost i posvećenost.

- Donosioci odluka, zvanične institucije, policijske i pravosudne strukture, kao i organizacije i pojedinci u direktnom dodiru sa osobama koje su doživjele nasilje, imaju obavezu da zajedno rade na podizanju svijesti i prevenciji nasilja, unapređenju zakonske regulative, adekvatnom sprovođenju zakona, jačanju sistema podrške, kontinuiranom ulaganju u zaštitu i prevenciju, rušenju postojećih rodnih normi i osnaživanju žena - navodi se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO) Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
Prevoznici u stalnoj bitki za vozače Prevoznici u stalnoj bitki za vozače
Najavljeno pojačano kretanje vozila Eufora u naredne dvije sedmice Najavljeno pojačano kretanje vozila Eufora u naredne dvije sedmice
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    17h 38m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    7h 34m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    19h 25m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    15h 5m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    18h 25m
    0